Šemper nudi rješenje oko obiteljskih mirovina: Sadašnji model je nepravedan i osiromašuje žene

Josip Mihaljević
11. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Bivši saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper uključio se u raspravu o obiteljskim mirovinama ususret vijestima o novom, ljepšem modelu. Novi model bi uvelike riješio veći dio problema obiteljskih mirovina, ali je opet polovičan. Šemper nudi rješenje za preostalu polovicu.

Foto: Privatna arhiva

Bivši saborski zastupnik i stručnjak za mirovinski sustav Željko Šemper javio nam se sa, kako kaže, svojim malim prilogom u aktualnoj raspravi oko obiteljskih mirovina.

Novi model neće riješiti sve probleme obiteljskih mirovina

Šemper: Obiteljske mirovine najveća su nepravda mirovinskog sustava

On je i ranije kritizirao trenutačni model obiteljskih mirovina, kojeg je znao nazivati najvećom nepravdom mirovinskog sustava.

Podsjetimo, aktualna priča spominje novi model obiteljskih mirovina prema kojemu bi preživjeli umirovljenici napokon mogli naslijediti dio mirovine preminulog bračnog partnera uz zadržavanje svoje mirovine. No, postoje slučajevi kada preživjeli bračni partner nema svoju mirovinu, a jedini mogući izbor jest uzeti 70 posto mirovine preminulog partnera.

Takvi scenariji su nešto češći među starijim umirovljenicima iz ruralnih područja gdje su žene imale cjelodnevnog posla oko kuće i brige za djecu, a muževi su bili ti koji su radili. Drugim riječima, namučili su se oboje, ali je samo muškarcu priznat staž pa tako i pravo na mirovinu.

U slučaju kada muž umre, a žena nema svoju mirovinu, preostaje joj jedino trenutačni model, naslijediti 70 posto muževe mirovine – novi model koji se spominje ni na koji način neće utjecati na njene prihode.

Šemper ponudio rješenje i za njih

Šemper piše kako je sadašnji model obiteljskih mirovina nepravedan i da preživjeli bračni partner (najčešće žene, u čak 93% slučajeva!) pada u duboko siromaštvo kada dođe do smrti bračnog partnera. Prosječni iznos obiteljske mirovine iznosi 2.089 kuna što je 31% prosječne neto plaće i debelo ispod praga siromaštva.

Citirao je stav Ministarstva rada iz prošle godine o tom problemu:

Odlične vijesti za umirovljenike: Procurili detalji o novom modelu obiteljske mirovine!

“Socijalnu sigurnost nakon smrti bračnog partnera Zakon o mirovinskom osiguranju osigurao je institutom izbora mirovine, prema kojem korisnik koji ostvari pravo na dvije ili više mirovina iz mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti može izabrati svoju osobnu mirovinu ili obiteljsku mirovinu kao povoljniju”, glasilo je očitovanje Ministarstva rada.

No, to nikako ne rješava problem kada je ženi jedina mogućnost uzeti muževu mirovinu koja praktički garantira siromaštvo.

Šemper nastavlja i piše kako su prosječne mirovine muškaraca u prosjeku 18% veće od prosječne mirovine žena, ali i da je 70% prosječne mirovine muškaraca (koliko žena po trenutnom modelu može naslijediti) za 22% manja od prosječne mirovine žena!

Zbog toga, smatra Šemper, u aktualnom Zakonu o mirovinskom osiguranju postotak od 70% treba povećati na 85%!

“Tek u tom slučaju bi 85% prosječne mirovine muškarca bilo na razini prosječne mirovine žena (2.380 i 2.378 kuna) pa bi veći broj žena imao veću mogućnost izbora povoljnije mirovine”, smatra Šemper.

Dakle, Šemper predlaže da se izmijeni postotak u aktualnom Zakonu o mirovinskom osiguranju, a drugu varijantu oko obiteljskih mirovina prepušta radnoj skupini koja će se čitavu 2021. godinu baviti tom problematikom.

Šemper nudi rješenje oko obiteljskih mirovina: Sadašnji model je nepravedan i osiromašuje žene
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap