Šemper: Obiteljske mirovine najveća su nepravda mirovinskog sustava

Jasmina Grgurić
8. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima gotovo 220.000 starijih osoba koje su u obiteljskoj mirovini. Njihovi prihodi u prosjeku su ispod prosječne mirovine, ali i linije siromaštva te iznose samo 2.053 kune. Riječ je o 70 posto mirovine naslijeđene od bračnog druga, uz odricanje od vlastite. Uglavnom je riječ o udovicama, odnosno čak 93 posto žena korisnica obiteljske mirovine.

Ilustracija: Unsplash

O obiteljskim mirovinama sve se više govori i na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe pri Vladi, a koje čine predstavnici umirovljenika. Postojeći model hitno treba mijenjati jer, za razliku od prakse mnogih europskih zemalja, predviđa tek 70 posto mirovine pokojnog bračnog druga, uz odricanje od one vlastite.

Uz vlastitu, osigurati i dio mirovine preminulog

Primjerice, u Njemačkoj udovica zadržava puni iznos svoje mirovine i dobije još 60 posto suprugove. Također, u susjednoj Sloveniji udovice uz svoju mirovinu dobivaju i još 15 posto suprugove.

Obiteljska mirovina: "Uzela sam 70 posto od pokojnog muža jer mi je to povoljnije, ali samo za 48 kuna!"

Tako država 130 posto od dvije pošteno zarađene mirovne uzme, premda su supružnici za njih odradili zajedno preko 70 godina.

Hrvatska ima oko 220.000 korisnika obiteljskih mirovina, pri čemu je 93 posto žena. S obzirom na to da su mirovine muškaraca veće od mirovina žena, njima je isplativije uzeti 70 posto mirovine supruga, nego onu koju su zaradile vlastitim radom, što objašnjava takvu statistiku. No, takvom praksom umirovljenice nakon suprugove smrti padaju u zonu siromaštva, jer umjesto dvije mirovine gotovo jednake troškove moraju pokrivati s jednom, za 30 posto umanjenom obiteljskom mirovinom.

Radna skupina trebala bi naći pravedniji model

Da su obiteljske mirovine najveća nepravda hrvatskog mirovinskog sustava, upozorava i Željko Šemper (HSU) kao član Nacionalnog vijeća. Za Drava.info ističe da je u tijeku formiranje radne skupine stručnjaka koji bi u sklopu Nacionalnog vijeća za umirovljenike trebali donijeti prijedloge zakonskog rješenja ovog pitanja. Kako je riječ o posljednjoj godini mandata aktualne Vlade, nada se da status obiteljskih mirovina neće biti samo još jedno predizborno obećanje.

Radna skupina trebala bi pripremiti analizu podataka i razmotriti uvođenje drugačijeg, novog modela obiteljske mirovine. No, problem bi, kao i obično, mogao nastati u osiguravanju potrebnih financijskih sredstava iz državnog proračuna.

Inicijativa za rješavanje obiteljskih mirovina došla je iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, a ovim se pitanjem  intenzivno u posljednje vrijeme bavi i Hrvatska stranka umirovljenika koja smatra da bi se upravo s tim ciljem trebale ujediniti sve udruge i stranke istoga spektra.

 

Šemper: Obiteljske mirovine najveća su nepravda mirovinskog sustava
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap