Šemper brutalno kritizirao Marića: Kako je moguće da ministar financija ovo ne zna?

Josip Mihaljević
27. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravko Marić jučer je usklađivanje mirovina od 2,46 posto nazvao neočekivano velikim i kazao kako je ono među glavnim krivcima za veće rashode proračuna. Pritom je kazao kako uzrok tog “velikog” usklađivanja inflacija. HSU-ov ekonomist Željko Šemper mu je preko Facebook statusa očitao bukvicu.

Foto: Ministar financija Zdravko Marić i HSU-ov član Predsjedništva Željko Šemper | Youtube screenshot, hsu.hr

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić jučer je govorio o rebalansu proračuna i proračunu za iduću godinu koji je u pripremi, ali mu je izletjela neoprezna izjava o mirovinama, točnije, usklađivanju mirovina. Marić je kazao kako su planirani prihodi proračuna veći, ali da su rashodi (potrošanja) još veći od prihoda i da je jedan od glavnih krivaca za to usklađivanje mirovina od 2,46 posto u drugom dijelu godine.

“E moj ministre”

Marić je kazao da takvu “nešto veću” indeksaciju mirovina nisu očekivali i da je do nje došlo “prije svega zbog inflacije”. Međutim, to je u potpunosti netočno. Mirovine se usklađuju prema formuli koja ima dvije komponente – rast bruto plaća svih zaposlenih i inflacija. Pritom je upravo rast plaća u većoj mjeri zaslužan za “nešto veću” indeksaciju, a inflacija je igrala manju ulogu. To je ministru putem društvenih mreža poručio HSU-ov ekonomist Željko Šemper:

Ministar Marić: Kamo sreće da bude prostora za daljnji rast mirovina

“E moj ministre, pa niste valjda opet očekivali mizeriju od 0,56%. Ni ovih 2,46% ne može pokriti sva ova poskupljenja od srpnja do danas, jer će umirovljenici efekte sadašnjeg rasta cijena dobiti tek u travnju 2022. I nije točno da je postotak 2,46% prije svega zbog inflacije, već je to rezultat rasta bruto plaća od 3% u I. polugodištu, dok je istovremeno inflacija bila samo 1,2%. I molim Vas, recite premijeru da su usklađivanje i povećanje mirovina dva sasvim različita pojma. I nemojte se stalno hvaliti kako ste povećali mirovine za 18%, jer sve je to samo zakonsko polugodišnje usklađivanje mirovina”, poručio je Šemper.

I podaci HZMO-a demantiraju Marića

Da je Šemper u pravu može se iščitati iz odluke Upravnog vijeća HZMO-a o usklađivanju mirovina iz kolovoza 2021. godine. Tamo se jasno navodi kako se dolazi do formule usklađivanja i koji je dio “odgovoran” za krajnju računicu. Osnovno je znati da se uspoređuju podaci iz zadnjih šest mjeseci sa šest mjeseci koji su prethodili tom razdoblju. Zbrajaju se stopa promjene bruto plaća i stopa promjene indeksa potrošačkih cijena (inflacija) na način da se od “većeg” i za umirovljenike povoljnijeg faktora uzme 70 posto i zbroji s 30 posto nepovoljnijeg faktora.

ljuti penzioner
Umirovljenici o usklađivanju: "Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?"

“Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50%, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (0,36%) i 70% stope promjene prosječne plaće (2,1%) tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja iznosi 2,46%”, stoji u objavi HZMO-a.

Slikovito bi to izgledalo otprilike ovako:

Kako je moguće da ministar financija ne zna za ove podatke?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap