Ministar Marić: Kamo sreće da bude prostora za daljnji rast mirovina

Josip Mihaljević
26. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravko Marić danas je govorio o prihodovnoj i rashodovnoj strani proračuna, kao i o proračunu za iduću godinu. Malo se zaletio pa je rekao da je loša vijest što su mirovine rasle jače nego što je predviđeno, ali se izvukao i kazao da ga to zapravo veseli.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar financija Zdravko Marić danas je govorio o stanju državnog proračuna. Kazao je kako su proteklih dana dovršili rebalans proračuna za ovu i završavaju nacrt proračuna za iduću godinu, no u izjavi je dao pomalo nespretnu izjavu o mirovinama. Nakon što se pohvalio o rastu prihoda državnog proračuna, kao glavni krivac za još veće rashode proračuna naveo je indeksaciju mirovina, koja je u drugom dijelu ove godine iznosila 2,46 posto. Marić nije očekivao tako “visoku” brojku:

Željko Šemper: "Nakon takve Marićeve porezne reforme sirotinja i dalje ostaje sirotinja!"

“Međutim, ne možemo se zadržati samo na dobrim vijestima. Imamo i nešto ne baš tako dobrih vijesti, a to je da rashodna strana proračuna raste nešto i više od prihoda. Idemo pobrojati koje su to najvažnije stavke. Imali smo u drugoj polovici godine nešto veću indeksaciju mirovina, nešto veću nego što smo očekivali, to je prije svega zbog inflacije. To je svima jasno.

Međutim, mi kao vlada, uvijek smo govorili, od svih rashoda, a mirovine su najveći rashod u proračunu, naravno da nam je drago da mirovine rastu. Kamo sreće da imamo prostora još za viši rast”, kazao je Marić.

Ministar je dodao da ćemo detalje o proračunu saznati u četvrtak, a osvrnuo se i na inflaciju u Hrvatskoj:

“Projekcija inflacije je još uvijek ispod tri posto. Unatoč ubrzanju, ipak je ispod tri posto, ali je jako ozbiljno shvaćamo, ne samo zbog mastriških kriterija nego i zbog naših građana”, kazao je ministar.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap