Umirovljenici o usklađivanju: “Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?”

Josip Mihaljević
23. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Usklađivanje mirovina je pred vratima, a umirovljenici su još jednom taj događaj dočekali “na nož”. Društvene mreže prepune su komentara ogorčenih umirovljenika jer im povećanje mirovina iznosi šezdesetak kuna u prosjeku, a većini još manje.

ljuti penzioner

Foto: Youtube screenshot

Kao i kod svakog ciklusa usklađivanja mirovina, društvene mreže prepune su komentara ogorčenih umirovljenika jer će im bajni rast iznositi svega šezdesetak kuna, a što je mirovina manja – manje je i rast mirovine. Svatko bi na svoju mirovinu trebao dobiti 2,46 posto povećanja.

hzmo
Sada je i službeno: HZMO donio odluku o usklađivanju mirovina

Jedna od češćih kritika koja se može čuti je da koncept usklađivanja u kojem svatko dobije isti postotak nema baš previše smisla u Hrvatskoj jer već sada imamo velik jaz između brojnijih nižih i malobrojnijih većih mirovina koji se kod svakog usklađivanja produbljuje. Slikovito – čovjek s 35 godina staža koji je radio za ispodprosječnu plaću tijekom radnog vijeka dobit će 60, a umirovljeni saborski zastupnik oko 253 kune veću mirovinu. I tako otprilike dva puta godišnje, samo s manjim iznosima jer čak i usklađivanje od 2,46 posto predstavlja jedno od većih u posljednjih desetak godina.

Odabrali smo nekoliko umirovljeničkih komentara s društvenih mreža koji najbolje opisuju kako se umirovljenici osjećaju nakon usklađivanja:

 

Umirovljenici o usklađivanju: “Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap