Sada je i službeno: HZMO donio odluku o usklađivanju mirovina

Josip Mihaljević
23. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Danas je održana sjednica Upravnog vijeća HZMO-a na kojoj je donesena odluka o usklađivanju mirovina. Aktualna vrijednost mirovine povećava se od 1. srpnja 2021. godine za 2,46 posto i sada iznosi 71,53 kuna.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje danas je donijelo odluku o usklađivanju mirovina od 2,46%. Aktualna vrijednost mirovine usklađuje se od 1. srpnja 2021. godine i s prijašnjih 69,81 kune porasla je na 71,53 kunu.

Evo kako se dolazi do 2,46 posto

ljuti penzioner
Umirovljenici o usklađivanju: "Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?"

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne brutoplaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50%, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (0,36%) i 70% stope promjene prosječne plaće (2,1%) tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2021. iznosi 2,46%.

Isplata sa zaostacima u rujnu

uskladjivanje
Šemper o usklađivanju mirovina: Svjedoci smo eksplozije cijena, kako je moguće da je inflacija 2 posto?

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2021.

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2021., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 71,53 kn te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2021., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.638,24 kn.

hzmo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap