Saborska mirovina nikad veća: U godinu dana porasla za čak 1350 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
3. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnici imaju četiri mjesečne mirovine običnih umirovljenika. Umirovljenička primanja im nikada nisu bila veća. Rezultat je to ukidanja odredbe o njihovu smanjenju za deset posto još krajem 2107. godine, ali i redovnog usklađivanja mirovina lani. Kao najbogatiji, u svojim novčanicima povećanje su osjetili najviše pa su im primanja tako porasla za dodatnih 350 kuna.

sabor mirovinska

Saborske klupe često su prazne, ali mirovina stiže Foto: Youtube screenshot

Novi podaci o visinama mirovina Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznova ukazuju na jaz siromašne većine i bogate manjine. Više od 800.000 od 1,14 milijuna građana umirovljenih prema općim propisima, prima mirovinu nižu od radničkog minimalca. Čak dvije trećine umirovljenika živi s primanjima ispod hrvatskog mirovinskog prosjeka od 2.400 kune.

Više od 800 tisuća umirovljenika živi s mirovinom nižom od radničkog minimalca

Onih s primanjima iznad 3.000 kuna, što je i dalje dvostruko manje od prosječne hrvatske plaće, ima svega stotinu tisuća, što je tek desetina umirovljenika. Kako brojke dalje rastu, umirovljenika s visokim mirovinama sve je manje. U rangu prosječne plaće od oko 6.000 kuna mirovinu ima samo 11.000 umirovljenika, dakle jedan posto, dok je umirovljenih “bogataša” s mirovinama od najviših prosječnih 9.200 kuna samo pola posto, odnosno 4.600 njih.

Od 665 saborskih mirovina, svaka šesta je obiteljska

Te su mirovine zarađene radom i ne spadaju u kategoriju povlaštenih. No, u njihovoj skupini situacija je znatno drugačija. Mirovinu prema posebnim propisima ostvaruje više od 175.000 osoba. Neke kategorije kreću se u prosjeku poput običnih, neke su dvostruko veće kao one braniteljske, a ne treba previše nagađati da bismo zaključili koje doista strše u odnosu na preko 99 posto umirovljeničke populacije.

Riječ je o saborskim mirovinama, kojih ne samo da je sve više, nego su i sve veće. Trenutno ih je 665 te u prosjeku one iznose 9.793 kuna. Primaju ih umirovljeni zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor. Od toga, 114 je obiteljskih, odnosno naslijeđenih mirovina.

Kod njih kategorije po visini i više su nego obrnute u odnosu na gore spomenutu većinu običnih smrtnika te izgledaju ovako:

Statističke informacije HZMO-a za prosinac 2018.

Tko su umirovljeni bogataši? Ima ih 18 tisuća, a mirovina im je veća od 9.000 kuna

Riječima, mirovinu do 4.270 kuna ne prima nitko, a taj iznos samo dvojica. U razredu od 500 kuna iznad ih je samo četvero. Nadalje, u gornjim razredima s razlikom od po tisuću kuna nalazi ih se svega po nekoliko desetaka da bi u konačnici došli i do posljednje skupine. Njih je čak 533 koji imaju mirovinu višu od 8.000 kuna, a koja u prosjeku iznosi nevjerojatnih 10.525 kuna. Četiri je to puta više od standardnog umirovljeničkog prosjeka o kojemu, kako smo već kazali, čak 2/3 umirovljenika može samo sanjati.

Najviše mirovine, najveće povećanje

Valja reći kako su mirovine saborskih zastupnika s ukupnim prosjekom od 9.793 kuna veće nego ikada. U godinu dana porasle su za čak 16 posto, odnosno oko 1.350 kuna. Povećanje je u prvom redu rezultat ukidanja Odredbe o smanjenju njihovih mirovina za deset posto krajem 2017. godine. Državu to godišnje košta sedam milijuna kuna, i to samo za povećanje ove stavke povlaštenih mirovina. Dodatno povećanje od 350 kuna nastalo je tijekom protekle godine, a rezultat je redovnog usklađivanja mirovine za svega nekoliko posto kroz dva puta, pri čemu je posljednje bilo u srpnju prošle godine.

Povlaštene mirovine saborskih zastupnika od 2003. do danas veće za 2.000 kuna!

Po visini povlaštenih mirovina, sa saborskim zastupnicima mjeriti se još jedino mogu članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Njih 137 u prosjeku prima 8.876 kuna mirovine, no više od 80 ih ostvaruje prosjek od 10.315 kuna.

Treća skupina najviših mirovina prema posebnim propisima su one braniteljske. Ima ih više od 71.000, a njih gotovo 13.000 u prosjeku iznosi 9.259 kuna, pri čemu je riječ o invalidskim i obiteljskim mirovinama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap