Sabor raspravlja o zakonu koji će zaustaviti ovrhe nad 21 tisućom umirovljenika

Josip Mihaljević
29. travnja 2020.
Novosti
A- A+

U Saboru je nešto prije 11 sati na dnevni red došao Konačni prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Njime bi se efektivno zaustavile ovrhe nad 21 tisućom umirovljenika.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Prošloga tjedna Vlada je predstavila prošireni prijedlog Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Ovršni postupci su još ranije stopirani na sudovima i putem javnih bilježnika te FINA-e, a sada će se ovrhe zaustaviti nad plaćama i mirovinama.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) provodi ovrhu nad mirovinama 21.136 umirovljenika, a zbog malih mirovina su među najugroženijim skupinama građana u državi.

Predviđeno trajanje ove mjere je tri mjeseca.

Oporba: Vaše mjere će trajati taman do izbora

Vlada napokon zaustavila ovrhe nad svim plaćama i mirovinama!

Odmah na početku oporba je zatražila stanku kako bi se konzultirala oko ove točke dnevnog reda, a Mostov Nikola Grmoja kazao je kako se radi o predizbornom triku jer će ovrhe biti zaustavljene taman do sredine ljeta, kada bi se mogli održati i parlamentarni izbori.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ime predlagatelja tj. Vlade RH predstavio je konačni prijedlog zakona.

“Ranijim potezima i preporukama smo manje-više pokrili sva područja ovrha, ali je točno da ove mjere nisu bile usmjerene na ovrhe koje provode poslodavci i Zavod za mirovinsko osiguranje. Ovim zakonom mi zaustavljamo ovrhe i pred javnim bilježnicima i pred sudovima, ali imamo izuzetke – to su ovrhe koje su vezane za alimentaciju, radnika za naknadu plaće i predmet ovrhe ne mogu biti sredstva pomoći koje se isplaćuju gospodarstvu”, kazao je Bošnjaković.

Saborski zastupnik Miro Bulj kazao je kako su sve mjere koje Vlada provodi kratkotrajne i da se tempiraju pred izbore. Kazao je kako su morali donijeti moratorij na ovrhe i na kredite.

“Gledajte, ovo nije za nikakve predizborne svrhe, ovrhe se već danas ne provode zbog naših preporuka, mi samo to pretačemo u zakon. Što se tiče za moratorije prema bankama, sada smo u razdoblju gdje će se analizirati ima li to smisla ili ne”, odgovorio mu je ministar Bošnjaković.

Aleksić: “Umirovljenici mi govore da su ovrhe i dalje idu”

jasna petrović
Sindikat umirovljenika: Hitno obustavite ovrhe nad mirovinama!

Zastupnik Goran Aleksić kazao je kako mu umirovljenici govore da ovrhe i dalje idu, te da se HZMO nije pripremio za ovaj zakon koji će stupiti na snagu vjerojatno 1. svibnja. Pitao je ministra je li Vlada upozorila HZMO da ovaj zakon dolazi i da se trebaju pripremiti.

“Ovaj sustav ovrha na neki način zaštopan, funkcionira temeljem preporuka. Jedino nisu bile pokrivene ovrhe nad mirovinama i plaćama. Ali moramo znati da i mirovine i plaće imaju onaj zaštićeni dio, onaj koji je izuzet iz ovrhe. Ti stalni prihodi su zaštićeni.

Što se tiče svih međusobnih vjerovničko-dužničkih odnosa vezanih za potraživanje, treba reći da je ovo jedan zastoj, da nakon što posebne okolnosti krenu, nikome se ne briše obveza koju on ima, njih će se i dalje trebati ispunjavati”, kazao je.

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović ovaj je zakon usporedio s glavoboljom i aspirinom, tvrdeći da će kada zakonske mjere isteknu “glavobolja biti još veća”.

“Kada prođe ova korona kriza, vi ćete se suočiti s gomilom dugova, s blokadama, s ovrhama i ništa nije riješeno. Dvadeset puta je mijenjan ovršni zakon i jasno je da su političke elite koristile vašu muku i nevolju, lagale vas čitavo vrijeme da će nešto riješiti, a nisu ništa riješili”, kazao je.

Hoće li mirovine u svibnju biti ovršene?

Goran Aleksić iz SNAGA-e objasnio je mogući problem koji bi mogao nastati za nešto više od desetak dana kada bude bila isplata mirovina za travanj.

“HZMO je već obračunao mirovine za travanj, isplata u svibnju, u tim je obračunima već predviđeno skidanje onog dijela mirovine koji ide vjerovniku tj. ovrhe. Istu stvar će možda napraviti poslodavci, ako im prođe ispod radara ovaj zakon. Nemamo prekršajne odredbe, one su itekako bitne i nužne kada je ovakav zakon u pitanju. Ne možemo prepustiti HZMO-u i poslodavcima da poštuju zakon ako hoće, a ako neće – ne moraju.

Što da radi umirovljenik kojem će HZMO ovršiti u svibnju dio mirovine jer još uvijek nisu primili na znanje ovaj zakon. Ja sam pitao ministra je li Vlada RH informirala HZMO o ovoj situaciji, a odgovor na pitanje nisam dobio”, kazao je Aleksić.

Aleksić je kazao kako od 1. svibnja nitko, osim spomenutih izuzetaka, ne smije biti ovršen, ali da do toga ipak može doći. Hrvatskom zavodu za mirovinsko smo poslali upit hoće li doći do ovrha nad mirovinama za travanj, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Glasanje o ovom zakonu predviđeno je za sutra u 12 sati.