Vlada napokon zaustavila ovrhe nad svim plaćama i mirovinama!

Jasmina Grgurić Zanze
23. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na današnoj sjednici Vlade predstavio je Prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Ovršni postupci trenutno se ne provode na sudovima ni pred javnim bilježnicima, ovrha nema ni u FINA-i, ali nepokrivene su ostale plaće i mirovine – sve do sada!

Dražen Bošnjaković (Snimak zaslona/Youtube)

Vlada zaustavlja ovrhe nad plaćama i mirovinama, rekao je na današnjoj sjednici ministar Dražen Bošnjaković. On je predstavio konačni Prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Ovršni postupci još su ranije stopirani na sudovima i putem javnih bilježnika, ovrha nema ni preko FINA-e, a sada su napokon na red došle plaće te najugroženije mirovine.

„Ovim zakonom kažemo da zastaju ovrhe i u tim postupcima” istaknuo je ministar.

Financijska agencija deblokirala je prošli tjedan gotovo četvrt milijuna računa, a za još jednako toliko korisnika bankama će dati naloge za deblokadu idući tjedan. Ovršeno će, pretpostavlja se, ostati oko 8.000 osoba, primjerice oni kod kojih se ovrha provodi za uzdržavanje djeteta. No, ako i među njima bude nepravedno ovršenih, oni će se moći javiti i zatražiti ukidanje ovrhe.

Mjera traje tri mjeseca, ali za za veći dio dužnika nastojat će se da ona postane trajna kako bi se ublažile posljedice ekonomske krize koja tek predstoji.

Kada je riječ o umirovljenicima, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje provodi ovrhu na mirovinama 21.136 umirovljenika, a dobar dio plaća ovršuju direktno poslodavci, no sada su oba ova problema riješena. Umirovljenici su pritom zbog malenih mirovina bili posebno ugrožena kategorija.

Pod ovrhom do smrti: Baki Ivanki s mirovine se skida 505 kuna, blokirana je 18 godina

Također, regulirani su i stečajni postupci te se predlaže da razlozi, koji se sukladno Stečajnom zakonu smatraju stečajnim razlozima, a nastupili su za vrijeme trajanja epidemije, nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranja stečajnog postupka. Na taj način se nastoji smanjiti broj stečajnih postupaka pokrenutih radi okolnosti uvjetovanih epidemijom, kako bi se gospodarskim subjektima dala mogućnost da nakon prestanka trajanja posebnih okolnosti nastave s obavljanjem djelatnosti. Zakonom se predlaže se i da za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ne teku zatezne kamate u ovršnim i stečajnim postupcima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap