Sindikat umirovljenika: Hitno obustavite ovrhe nad mirovinama!

Josip Mihaljević
17. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) poslao je danas hitan dopis kojeg su poslali kabinetu ministra financija i kabinetu predsjednika Vlade RH. Traže hitne izmjene Ovršnog zakona kako bi se i umirovljenicima obustavila provedba ovrhe nad mirovinama.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Sindikat umirovljenika danas je od ministra financija Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića zatražio hitnu izmjenu Ovršnog zakona. Kažu da su postojećim rješenjem u potpunosti izostavljeni umirovljenici, kojima HZMO usteže sredstva iz mirovina, što je u konačnici diskriminatorno ponašanje.

“U ime brojnih umirovljenika koji se svakodnevno obraćaju Sindikatu umirovljenika Hrvatske u ovom teškom razdoblju pandemije, očekujemo od Vašeg ministarstva da uvede i odgovarajuće mjere glede provedbe ovrha na mirovinama umirovljenika, a kojima sredstva usteže Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Pozdravljamo izmjenu i dopunu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koja je donesena po hitnom postupku, no napominjemo da je potrebno hitno izmijeniti Ovršni zakon jer su postojećim rješenjem  u potpunosti izostavljeni umirovljenici, kojima HZMO usteže sredstva iz mirovina, što je u konačnici diskriminatorno postupanje.

Umirovljenici i starije osobe u Republici Hrvatskoj u više od polovice slučajeva žive ispod razine siromaštva (=2.485 kn) i njihova mala primanja i mirovine su još dodatno opterećene ovrhom.

Ovim putem apeliramo da se što hitnije izvrše izmjene Ovršnog zakona kako bi se i umirovljenicima obustavila provedba ovrhe na mirovinama na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja odlukom Vlade za još tri mjeseca, odnosno kako će biti propisano za druge ovršenike fizičke osobe”, stoji u priopćenju Sindikata umirovljenika kojeg potpisuje predsjednica Jasna A. Petrović.

Sindikat umirovljenika: Hitno obustavite ovrhe nad mirovinama!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap