Rad uz mirovinu: Mora li umirovljenik plaćati doprinose na drugu djelatnost?

Jasmina Grgurić Zanze
20. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici smiju imati drugi dohodak, domaću radinost ili samostalnu djelatnost, a da im to ni na koji način ne utječe na isplatu mirovine. Dobra stvar je da pritom ne moraju plaćati doprinose kao korisnici mirovinskog osiguranja. Na taj način imaju veću zaradu i mogu neopterećeno poslovati.

Umirovljenici mogu imati kućnu radinost, ali moraju plaćati doprinose na ostvareni prihod

Druga djelatnost, poput slobodnog zanimanja, domaće radinosti, rada u poljoprivredi, šumarstvu i ostalim djelatnostima podliježe plaćanju doprinosa. Godišnja osnovica za obračun doprinosa je ostvareni dohodak koji ne može biti veći od 10.664,04 eura u 2023. godini.

Računanje eura
Rast osobnog odbitka: Oko 850.000 umirovljenika neće morati plaćati porez

Godišnja osnovica za obračun doprinosa obvezniku koji od druge djelatnosti porez na dohodak plaća prema paušalnom dohotku jest paušalni dohodak.

Umirovljenik koji obavlja drugu djelatnost i prema toj djelatnosti plaća paušalni porez na dohodak, nije obveznik doprinosa prema iznosu paušalnog dohotka ostvarenog od obavljanja druge djelatnosti, uz uvjet da je u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju zadržao status umirovljenika i tijekom razdoblja u kojem obavlja tu drugu djelatnost po odredbi čl. 212. st. 3. Zakona o doprinosima, piše teb.hr.

Znači, ne utvrđuje se obveza doprinosa po osnovi obavljanja druge djelatnosti umirovljenika temeljem dokaza da ta osoba koja obavlja tu djelatnost ima uređen status u obveznom mirovinskom osiguranju. Umirovljenikom se ne smatra korisnik obiteljske mirovine u svojstvu djeteta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap