Prvi korak u ujedinjenju umirovljeničkih opcija: Četiri stranke potpisale sporazum!

Josip Mihaljević
28. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja uputio je u rujnu poziv na ujedinjen nastup umirovljeničkih stranaka, koje su se toliko fragmentirale da ih je danas čak 13 nominalno aktivnih. Danas su sporazumom o suradnji napravili prvi korak k ujedinjenju, a sporazum su potpisale četiri umirovljeničke stranke.

ujedinjenje

Foto: Mirovina.hr

Hrvatska stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno, Umirovljenici Slavonije i Baranje te Demokratska stranka umirovljenika danas su u prostorijama HSU-a potpisale sporazum o suradnji. Time je napravljen prvi korak u ujedinjavanju umirovljeničkih stranaka kojih je danas čak 13 aktivno registriranih.

“Mi smo prije tri mjeseca raspisali javni poziv za sve one koji su voljni surađivati i razgovarati o suradnji na rješavanju pojedinih umirovljeničkih problema. Sporazum o suradnji mogao bi ići do totalnog ujedinjenja, ali to će biti duži proces. U ovom trenutku javile su nam se ove tri stranke i mi smo kroz korespondenciju dogovorili jedan sadržaj sporazuma o suradnji koji bi bio prvi korak nekim dugoročnijim rezultatima za koje smo svi zajedno suglasni da se želimo boriti”, kazao je Silvano Hrelja.

Hrelja je uvodno kazao kako je na umirovljeničkoj sceni previše cjepkanja i razbijanja umirovljeničkog korpusa, a s njime su se složili i predstavnici drugih stranaka.

Milivoj Špika: Umirovljenici će biti ‘treći put’

silvano hrelja
Hrelja ujedinjuje sve umirovljeničke stranke: "Idemo se izboriti za pravedno nasljeđivanje mirovina"

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika kazao je da će ovaj potez promijeniti političku scenu već iduće godine:

“Ovo što danas vidite ovdje, vidite jezgru buduće treće političke opcije u Republici Hrvatskoj. U to sam sasvim siguran, jer će se do idućih parlamentarnih izbora priključiti još nekoliko umirovljeničkih stranaka s kojima smo u kontaktu.

Do ljeta 2020. godine mi ćemo biti treća politička snaga u zemlji po rejtingu, cilj nam je prijeći granicu od 5% potpore do proljeća iduće godine. Hrelja je inicijativu započeo, ja sam se prvi pridružio jer je ideja Bloka umirovljenici zajedno upravo ujedinjenje umirovljeničkih opcija.

Umirovljenici nam cijelo vrijeme govore da im glasovi propadaju jer su umirovljeničke opcije disperzirane. Obraćam se umirovljenicima, mi smo krenuli, očekujemo i od vas podršku”, kazao je.

Kazao je kako je primarni cilj podići standard umirovljenika u Hrvatskoj, no za to im trebaju ruke u Saboru. Špika je također kazao kako ove četiri političke stranke kada gledamo “težinu” umirovljeničkih opcija po broju lokalnih, regionalnih i nacionalnih zastupnika, kao i članstvu – po tom pitanju imaju oko 95 posto u odnosnu na sve druge političke opcije koje trenutno još nisu unutar sporazuma.

USiB i DSU: “Sad je trenutak!”

U Hrvatskoj aktivno djeluje 13 umirovljeničkih stranaka: Evo popisa

Političku stranku Umirovljenika Slavonije i Baranje (USiB) na konferenciji je predstavio predsjednik Ivan Jakobljević:

“Umirovljenička populacija je i očekivala ovakav događaj na političkoj sceni već dosta dugo. Treba zahvaliti onima koji su tu inicijativu započeli, bilo je ideja i ranije da se to napravi, riješili smo probleme koje smo imali i sada konačno možemo krenuti zajedno.

Možda izgleda da nas je malo, ali to ne znači da u konačnici neće još netko pristupiti jer i dalje razgovaramo s drugim umirovljeničkim strankama. Umirovljenici zajedno mogu biti treća politička opcija koja je neophodna Hrvatskoj.

Mi računamo na umirovljenike kojih ima jako puno, a da se glasovi ne bi razbijali – ovo je sada trenutak”, rekao je Jakobljević.

Potpredsjednik Demokratske stranke umirovljenika Robert Pelicarić podržao je ideju zajedništva i kazao kako nema drugog načina za ostvarivanje rezultata:

“Jednostavno podržavamo ovu ideju i nadamo se da ćemo svi zajedno za naše umirovljenike ostvariti najbolja moguća prava”, poručio je Pelicarić.

Najvažniji prioritet – pravednije nasljeđivanje mirovina pokojnog bračnog partnera

HSU traži obiteljsku mirovinu: Preživjeli bračni partneri ponižena su skupina

Stranke će i dalje samostalno moći donositi svoje odluke, iako na duge staze ciljaju na spajanje pod jednim krovom. Sporazum znači da će stranke samostalno moći provoditi svoje aktivnosti, ali da će imati i potporu drugih stranaka za svaku korisnu akciju.

Naravno, imaju i političke prioritete.

“Da ne bi ispalo da je nama prvi politički prioritet postati treća politička snaga, to će biti samo posljedica našeg dobrog rada. Kroz zalaganje najstarijih i boljitak najslabijih u društvu razgovarali smo o konkretnim političkim ciljevima.

HSU trenutačno skuplja potpise za peticiju u kojoj tražimo veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje, postoji i problem 50 tisuća građana koji su zarobljeni u svojim domovima jer im zgrade nemaju lift, a najznačajniji cilj su obiteljske mirovine. Oko toga se želimo najviše boriti”, dodao je Hrelja.

Dvije umirovljeničke stranke “ne smiju” u dogovor

Hrelja i Žagar
HSU: Prioritet nije nacionalna mirovina, nego nasljeđivanje mirovine od pokojnog supružnika

Hrelja je na kraju dodao da dvije umirovljeničke stranke vjerojatno neće u dogovor s njima.

“Nismo euforični, znamo da je ovo težak proces, ne očekujemo da će neke umirovljeničke stranke koje su doista sateliti većih stranaka prihvatiti našu inicijativu. Konkretno mislim na Umirovljenike Reformista i na Istarsku stranku umirovljenika koju je formirao IDS.

Ne živimo u iluzijama, želimo umirovljenicima, a ne stranačkim čelnicima reći da ćemo se truditi i da ćemo nastupati za njih”, kazao je.

Također, Hrelja je kritizirao prijašnje Vlade:

“Pogledajte što je realizirano iz Strategije borbe protiv siromaštva 2014.-2020. Ja vas častim ručkom ako nađete jedan detalj koji je realiziran”, zaključio je.