HSU traži obiteljsku mirovinu: Preživjeli bračni partneri ponižena su skupina

Jasmina Grgurić Zanze
13. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Vlada pokušava osigurati nacionalne mirovine, dok supružnik koji je cijeli radni vijek sa svojim bračnim partnerom uplaćivao doprinose, nema nikakvo pravo na makar dio mirovine preminulog. Poruka je to koja se mogla čuti na konferenciji za medije dubrovačke Hrvatske stranke umirovljenika.

Foto: Mirovina.hr

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Dubrovačko-neretvanske županije, Cvijeto Cvjetković na konferenciji za medije o mirovinskom sustavu budućnosti osvrnuo se na nacionalne i obiteljske mirovine.

To nije mirovina, nego pomoć

“Umirovljenika u Hrvatskoj ima milijun i 240 tisuća. To je sedam tisuća više nego lani. Usprkos katastrofalnom stanju u mirovinskom fondu, Vlada je osmislila nove izdatke u vidu takozvanih ‘nacionalnih mirovina’ koje bi dobili svi naši stariji sugrađani, bez obzira na doprinose i radni staž. Nitko stvarno nema ništa protiv toga da oni koji nemaju prihode dobiju pomoć od države, ali neka ta pomoć bude stavka proračuna, nikako mirovinskog fonda. Uostalom, to nije mirovina. To je isključivo pomoć. Mirovinu na određeni način treba zaslužiti. Prema svemu sudeći, taj naziv ‘nacionalna mirovina’ izmišljen je s ciljem da se opravda još jedno posezanje za sredstvima ionako osiromašenog mirovinskog fonda” – rekao je Cvjetković koji smatra da je riječ o kupovini glasova starije populacije, piše Dubrovački list.

Međutim, njegovoj izjavi valja pridodati tri podatka. Ministar Josip Aladrović rekao je da se nacionalne mirovine neće isplaćivati iz mirovinskog sustava, nego iz proračunskih prihoda. Zanimljivo kako je ministar taj odgovor dao prošloga mjeseca upravo novom HSU-zastupniku u Saboru, Tomislavu Žagaru. Druga je činjenica da nacionalne mirovine nisu novost, nego su jasno planirane Strategijom socijalne skrbi za starije osobe iz 2017. godine pa je teško govoriti o kupovini glasova. Treće, velik dio osoba koje će primati nacionalnu mirovinu imaju do 15 godina staža za koje su uplaćivali doprinose. Oni im se ne vraćaju ni na koji način, već ih koriste drugi u sustavu međugeneracijske solidarnosti.

Udovci ispod granice siromaštva

Cvjetković u prvi plan pak stavlja obiteljske mirovine kao temu koju treba staviti pred predsjedničke kandidate. Glavna manjkavost sadašnjeg sustava je što bračni partner ne može naslijediti dio mirovine pokojnog supružnika, već samo birati hoće li svoju mirovinu ili 70 posto njegove, ovisno što mu je povoljnije. Na taj način, smatra, zakinuto je oko 200 tisuća umirovljenika u obiteljskoj mirovini.

Zahtjev za dijelom mirovine pokojnog partnera uz onu vlastitu na tragu je prakse Slovenije, Austrije i Njemačke

“Vrlo često se radi o bračnim parovima koji imaju i po 70 godina bračnog staža koji su cijeli radni vijek plaćali doprinose. Desetljeća uplaćivanih doprinosa, jednostavno propadnu nakon što premine jedan bračni partner, a radi se o značajnim iznosima koji prelaze i 800 tisuća kuna. Ako uzmete prosječnu plaću u Hrvatskoj i doprinose koje uplaćujete, na temelju 41 godine radnog staža iznosi oko 860 tisuća kuna. To stvarno nije mali novac. Unatoč akumulaciji poprilične količine uplaćenog novca, preživjeli bračni partner nastavlja život ispod granice siromaštva u državi te ostaju diskriminirana i ponižena skupina” – rekao je Cvjetković.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap