HSU: Prioritet nije nacionalna mirovina, nego nasljeđivanje mirovine od pokojnog supružnika

Josip Mihaljević
5. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika danas je održala konferenciju za novinare na kojoj su predstavili novog člana stranke, nezavisnog saborskog zastupnika Tomislava Žagara. Glavna tema bila je najava Ministarstva rada i mirovinskog sustava o uvođenju nacionalne mirovine, a predsjednik HSU-a Silvano Hrelja izrazio je skepsu oko tog projekta.

Hrelja i Žagar

Foto: mirovina.hr

HSU je udvostručio broj svojih saborskih zastupnika, nakon što je danas toj stranci pristupio nezavisni saborski zastupnik Tomislav Žagar. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja pridružit će se dosadašnjem saborskom Klubu nezavisnih zastupnika u kojem su do sada sjedili Tomislav Žagar, Bojan Glavašević i Marko Vučetić.

Nacionalna mirovina je ustvari socijalna pomoć za starost

Josip Alardović
Prvi veliki test novog ministra: Uvođenje nacionalne mirovine

Glavna tema konferencije za medije bila je najava uvođenja nacionalne mirovine.

“Pitanje nacionalne mirovine, ako se to može nazvati mirovinom, je i stav Hrvatske stranke umirovljenika i programsko opredjeljenje. Međutim treba reći da je to ustvari socijalna pomoć za starost. Ako se sadržajno, pojmovno i previše igramo, može nam se dogoditi ako to utvrdimo kao mirovinsko pravo morali bi ga isplaćivati i u inozemstvo i moramo se ograditi da to nije bivše naše građane ili one koje žive u inozemstvu”, kazao je u uvodu.

Hrelja načelno pozdravlja inicijativu, ali ima velike sumnje oko cijelog projekta. Prema najavama, nacionalna mirovina trebala bi zaživjeti s početkom 2021. godine, dakle nakon idućih parlamentarnih izbora:

“Nepošteno je obećavati građanima ‘mrkvu na dalekom štapu’. Rađe bih da je to ministar rekao da će primjena biti s 1. rujna sljedeće godine, da se vidi koliko je taj sustav sam po sebi učinkovit”, kazao je.

Nisu riješili pitanje cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje, kako će ovo?

Hrelju brine i višeresorna suradnja oko uvođenja nacionalne mirovine. Podsjetio je da je bivši minsitar rada prije točno godinu dana obećao, u suradnji s drugim ministarstvima, povećati cenzuse za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika, ali da se po tom pitanju nije napravilo baš ništa.

“To je trebalo riješiti ministarstvo zdravstva, ministarstvo rada i ministarstvo financija. Ovaj problem (nacionalna mirovina, op.a.) koji je sad načet i koji je promoviran od strane ministarstva rada ne spada u domenu ministarstva rada! To nije njegov posao. Njegov posao je uređivati mirovine koje proističu iz rada i koje se temelje na uplatama doprinosa”, kazao je.

Hrelja je podsjetio da se pitanje nacionalne mirovine spominje već peti put u hrvatskoj povijesti i to svaki put u predizbornoj godini.

Prioritet nisu nacionalne mirovine – nego nasljeđivanje mirovina kao u EU

Novi detalji nacionalne mirovine: Prve isplate očekuju se 2021. godine

Iako HSU načelno smatra da se nacionalne mirovine trebaju uvesti, ali su daleko od prvog prioriteta mirovinskog sustava. Uvođenje nacionalne mirovine neće pomoći sadašnjim umirovljenicima rada, ali Hrelja zna što bi moglo:

“Za HSU je prvi prioritet mirovinskog sustava drugačije uređenje obiteljskih mirovina. Mi smo ostali među rijetkim zemljama u razvijenoj Europi koji kod dvoje supružnika, koji su zajedno možda skupili i 75 godina staža, kad jedan umre – ovaj drugi ima pravo na ili svoju mirovinu, ili 70 posto mirovine preminulog supružnika.

Svuda je to drugačije uređeno, da se taj zajednički staž, ta duljina od 75 godina rada vrednuje i da osim svoje mirovine trebate dobiti i dio mirovine pokojnog bračnog druga”, kazao je Hrelja.

Ako do nacionalne mirovine dođe, Hrelja je kazao kako se ona ne bi smjela isplaćivati iz mirovinskog sustava, nego direktno iz proračuna.

“Kod nacionalne mirovine govorimo o onima koji nisu uplatili doprinose, ili možda jesu, ali ne 15 godina. A ovdje imamo veliku uplatu doprinosa, dakle nepravda čista, a njih ne želimo riješavati jer je to “preskupo”. Nema preskupo kad se traži pravičnost jednog sustava!”, kazao je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap