U Hrvatskoj aktivno djeluje 13 umirovljeničkih stranaka: Evo popisa

Josip Mihaljević
6. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljeničke političke stranke u pravilu imaju jedan cilj – unaprjeđivati prava umirovljenika. Gotovo sve demokratske zemlje imaju svoju inačicu političke stranke koja se fokusira na umirovljenike i/ili mirovinski sustav. U Hrvatskoj je najpoznatija Hrvatska stranka umirovljenika, no jeste li znali da ih je ukupno 13? I to aktivnih.

Snimak zaslona/Youtube

Trenutačni saziv parlamenta u Hrvatskoj broji čak 23 političke stranke. To je samo kapljica u moru u odnosu na ukupni broj aktivnih političkih stranaka kojih je ukupno čak 160. Otprilike toliko je još neaktivnih tj. ugašenih stranka – 157.

Mnogi će reći da je to možda prevelik broj stranaka za Hrvatsku, a na primjeru stranaka koje se deklariraju kao “umirovljeničke” se to može i dokazati.

Umirovljeničke stranke fokusiraju se na unaprjeđivanje prava umirovljenika, a vrlo često se bave i područjem zdravstvene zaštite i regulacijom radnih odnosa.

Hrvatska od 2003. godine u parlamentu ima svima poznatu Hrvatsku stranku umirovljenika na čelu sa Silvanom Hreljom, ali čak i na tom području postoji velik broj stranaka za koje šira javnost možda i ne zna da postoje.

Izuzev HSU-a, ovo je popis aktivnih umirovljeničkih stranaka:

1. Stranka umirovljenika – SU

bernardić grujić
Šef Stranke umirovljenika: "Ja bi s ponosom rekao - ja sam Berin penzić"

Stranku umirovljenika vodi Lazar Grujić. Nedavno su koalirali sa SDP-om i pretpostavlja se da će biti njihov koalicijski partner na idućim parlamentarnim izborima. Opisuju se ovako:

“Mirovina stečena izdvajanjima u mirovinski fond nije niti smije biti tretirana kao socijala jer smatramo i dokazujemo da visina mirovine temeljem punog radnog vijeka može i mora biti za život dostojan čovjeka.

SU će ka tom cilju upotrijebiti sva raspoloživa politička sredstva.”

2. Blok umirovljenici zajedno – BUZ

milivoj špika
Blok umirovljenici zajedno: Pitanje o dodatku od 27% je klasični spin, pravo pitanje je način izračuna mirovina

Blok umirovljenici zajedno vodi Milivoj Špika, koji je kratko vrijeme bio zastupnik u Hrvatskom saboru. Ovako se opisuju:

“Blok umirovljenici zajedno (BUZ) osnovan je 20. 11. 2010. godine kao oblik samoorganiziranja i samopomoći teško pogođene, socijalno ugrožene, obespravljene i ponižene umirovljeničke populacije. Stranka danas postoji kao izraz političke volje umirovljenika i simpatizera koji su se aktivirali kako bi pomogli svojoj generaciji, ali i cjelokupnom stanovništvu Republike Hrvatske. BUZ teži biti zastupnikom interesa sadašnjih i budućih umirovljenika.”

3. Akcija umirovljenici zajedno – AUZ

Karlovačka politička stranka osnovana je krajem 2012., a vodi ih Davor Križanić. Ovo je  njihov kratak opis:

Vodstvo stranke je već kod osnivanja stranke istaklo ambiciju izgradnje političke snage koja će zastupati osobe starije životne dobi, zastupati njihove interese i aktivno sudjelovati u pravičnom rješavanju njihovih životnih pitanja ideološki neopterećena i neopredijeljena.”

4. Aktivni branitelji i umirovljenici Hrvatske – ABU Hrvatske

Osječka politička stranka koja zastupa umirovljenike i branitelje. Osnovani su 2015. godine i vodi ih Željko Popović. Zauzimaju se za zaštitu časti, ponosa, dostojanstva i ugleda hrvatskih branitelja Domovinskog rata, promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrednota, vraćanje dostojanstva umirovljenikoj populaciji i uspostavu pravednog mirovinskog sustava.

2015. godine su podržali izborni program HDZ-a i Domoljubnu koaliciju.

5. Aktivni nezavisni umirovljenici – ANU

Još jedna osječka umirovljenička stranka koja okuplja sve ljudi treće životne dobi. Vodi ih predsjednik Drago Šerić, a u programu stranke se zalažu objedinjavanju umirovljeničke populacije. Također, fokusiraju se na “opipljive” stvari poput izgradnje više domova za starije, centara za palijativnu skrb, otvaranje hospicija i dr.

6. Demokratska stranka umirovljenika – DSU

Demokratsku stranku umirovljenika iz Siska vodi predsjednik Milivoj Tičarić. Opisuju se kao demokratska, socijalna i domobljubna politička stranka koja zastupa ljude koji žive od rada ili prava na osnovu minulog rada.

“Metodama parlamentarne demokracije osigurati zajamčena prava umirovljenika i ostalih građana koji žive od mirovine. Demokratskim metodama i sredstvima vratiti slabijim i nezaštićenim dostojanstvo, materijalnu sigurnost, pravnu zaštititu s načelima pravne, socijalne i demokratske države”, stoji u statitu DSU-a.

7. Istarska stranka umirovljenika – Partito Istriano dei Pensionati – ISU – PIP

Istarska stranka umirovljenika osnovana je 2012. godine. Opisuju se kao stranku za sve umirovljenike ali i za one mlađe koji se prepoznaju u njihovoj Programskoj deklaraciji. Vodi ih predsjednik Zdenko Pliško.

Promiču političke i društvene interese, prije svega mirovinsko invalidskih, zdravstvenih, socijalnih i drugih prava. Cilj je bolji materijalni i društveni položaj umirovljenika.

8. Splitska stranka umirovljenika – SSU

Splitska stranka umirovljenika osnovana je 2008. godine, a vodi ju Ratko Kovačić. Politički program temelje na ispravljanju nepravdi prema ljudima treće životne dobi.

“Stranka je nastala kao izraz nezadovoljstva neimaštinom umirovljenika, a njezino je djelovanje orijentirano na grad Split”, stoji u opisu.

Nemaju planova za aktivno bavljenje visokom politikom na nacionalnoj razini, već isključivo djeluju lokalno.

9. Stranka hrvatskih umirovljenika – UMIROVLJENICI

Stranka hrvatskih umirovljenika osnovana je 2015. godine. Uvidom u Registar političkih stranka vidljivo je da su registrirani u Zagrebu i da su trenutačno aktivni, ali internet pretraga nije urodila plodom. Nemaju web stranicu niti su aktivni na društvenim mrežama.

10. Stranka umirovljenika Hrvatske – Blok umirovljenici zajedno – SUH

Da, ovo je pravo ime stranke. Iako postoji zasebna “Stranka umirovljenika” i zasebna stranka “Blok umirovljenici zajedno”, ovo je još jedna umirovljenička stranka koja je malo iskombinirala nazive. A kratica “SUH” je prepoznatljivija kao Sindikat umirovljenika Hrvatske, no što ćemo sada.

Stranku vodi predsjednik Franjo Emil Markanović, a registrirani su u Zagrebu. Na internetu nema previše informacija o stranačkom programu, a ne nalazimo ih ni na društvenim mrežama.

11. Umirovljenici Slavonije i Baranje – USIB

Umirovljenici Slavonije i Baranje utemeljeni su u Osijeku. Vodi ih predsjednik Ivan Jakobljević. Službenu web stranicu nismo pronašli, ali su relativno aktivni na društvenim mrežama:

“Stranica okuplja umirovljenike, buduće umirovljenike i sve druge koji žele na bilo koji način mijenjati postojeće stanja u društvu kroz politički rad.”

12. Umirovljenička demokratska unija – UDU

Utemeljena je 2012. godine nakon loših iskustava u drugim umirovljeničkim strankama. Stranka se fokusira na obespravljene umirovljenike koji su svojim radom izdvajali sredstva za bolje sutra, a cilj je život u mirovini dostojan čovjeka.

Na stranicama im ne nalazimo ime predsjednika, a na društvenim mrežama su neaktivni dulje od godinu dana.

Bonus: Ugašene umirovljeničke stranke

Dakle, u Hrvatskoj ukupno aktivno djeluje čak 13 umirovljeničkih stranaka. Svi žele pomoći umirovljenicima i vratiti im dostojanstvo.

Međutim, to je samo u ovom trenutku. Postojalo je još umirovljeničkih stranaka, ali su i službeno ugašene:

  • Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika
  • Primorsko goranska stranka umirovljenika
  • Savez hrvatskih umirovljenika i seniora
  • Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske
  • Stranka penzionera
  • Zagrebačka stranka umirovljenika
U Hrvatskoj aktivno djeluje 13 umirovljeničkih stranaka: Evo popisa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap