Hrelja ujedinjuje sve umirovljeničke stranke: “Idemo se izboriti za pravedno nasljeđivanje mirovina”

Josip Mihaljević
25. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska danas ima petnaestak umirovljeničkih stranaka od kojih su najpoznatije Hrvatska stranka umirovljenika (Silvano Hrelja), Stranka umirovljenika (Lazar Grujić) i Blok umirovljenici zajedno (Milivoj Špika). Uskoro bi se sve one mogle ujediniti i pod vodstvom HSU-a krenuti u prioritetni cilj – pravednije nasljeđivanje mirovina od pokojnog bračnog partnera.

silvano hrelja

Foto: Mirovina.hr

HSU je zadnji puta na izborima kada su izašli samostalno (2007.) dobio nešto više od 100 tisuća glasova. Od tada koaliraju, ali se na umirovljeničko-političkoj sceni pojavilo nekoliko umirovljeničkih stranaka. Kao što je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja najavio u velikom intervjuu za Mirovina.hr, uskoro kreću sastanci na kojima će se naveliko raspravljati o ujedinjenju pod zajedničkom zastavom HSU-a, a glavni politički cilj bit će pravednije uređenje obiteljskih mirovina, piše Vecernji.hr.

Ujedinjeni pod glavnim ciljem – omogućiti nasljeđivanje mirovine pokojnog bračnog partnera

silvano hrelja
Veliki intervju sa Silvanom Hreljom: "Spreman sam postati ministar rada i mirovinskog sustava u SDP-ovoj Vladi"

Za desetak dana počet će najnoviji krug pregovora između šefova umirovljeničkih stranaka koji već danas planiraju zajednički izlazak na parlamentarne izbore sljedeće godine sa SDP-om. Sve umirovljeničke stranke koje su uključene u pregovore (Stranka umirovljenika Lazara Grujića, Blok umirovljenici zajedno Milivoja Špike i HSU) vodstvu SDP-a će predstaviti stvarne brojke kako njihove stranke stoje na terenu, koliko imaju članova, organizacija i vijećnika.

Šef jedine parlamentarne umirovljeničke stranke Silvano Hrelja otkrio je kako će svim zainteresiranim stranama ponuditi povratak u HSU, što znači da bi se one same po sebi trebale ugasiti. Hrelja ističe kako je to jedini način na koji neka umirovljenička stranka može postati relevantan politički igrač. Tako ujedinjeni, s jasnim programom, misle da mogu skupiti stotinjak tisuća glasova birača.

“Danas ih je petnaestak u registru političkih stranaka, no jasno je da većina postoji samo na papiru. Nekoliko ih je ključnih i njima, dođe li do ujedinjenja, nudimo i mjesta potpredsjednika na nacionalnoj razini i u lokalnim organizacijama”, kazao je Hrelja za Večernji.

Glavni cilj će im biti borba za obiteljsku mirovinu na zapadnoeuropski način što bi moglo značiti da će umirovljenici dobiti dio mirovine pokojnog bračnog partnera.

Što kažu Lazar Grujić i Milivoj Špika?

Zašto Hrvatska odbija promjenu modela obiteljske mirovine?

Najbliže dogovoru došli su s Blokom umirovljenici zajedno i Demokratskom strankom umirovljenika, a Lazar Grujić iz Stranke umirovljenika situaciji pristupa s dozom opreza:

“Nisam protiv ujedinjenja. Mi ga želimo, ali postupno i pod patronatom SDP-a s kojim već dvije godine jako dobro surađujemo i s kojim smo već daleko odmakli u izradi programa za umirovljenike. Dakle, idemo po redu. Neka se prvo ujedine HSU i BUZ i neka idu sa SDP-om na izbore. Ići ćemo i mi, a bude li suradnja kvalitetna, neka dođe i do konačnog ujedinjenja”, kazao je.

Milivoj Špika iz BUZ-a kaže da se o ujedinjenju priča već deset godina i da je konačno došlo vrijeme da se to sprovede:

“To je jedini način da budemo relevantna opcija i politički faktor. I zato treba započeti s tim procesom koji će trajati i na kraju završiti brisanjem stranaka iz registra. Kada bi postojao sam HSU u kojemu bismo bili svi mi i kada bi nam se otvorio prostor da pokažemo što želimo i znamo, uvjeren sam da bismo prešli prag, odnosno pet posto, a to je 150 do 200 tisuća glasova. Umirovljenici žele biti politički faktor”, kazao je Špika.

Tri najveće umirovljeničke stranke bi u ovom slučaju dosta pojačali SDP, koji kao socijaldemokratska stranka prilično bliska umirovljeničkim politikama.

SDP: “Dobro surađujemo, umirovljenici nam mogu biti partneri na duge staze”

bernardić grujić
SDP i Stranka umirovljenika predstavili plan za rast mirovina: Rast do 300 kuna odmah!

Nakon što se dogovore međusobno, ujedinjeni umirovljenici bi se trebali dogovoriti i sa SDP-om. Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović kaže kako su sa svima u kontaktu i da dobro surađuju:

“Sa SU-om radimo već neko vrijeme i oni su podržali SDP i na europskim izborima, a s HSU-om smo obnovili staro partnerstvo. Sve te stranke imaju povijest suradnje, ali novo vrijeme nosi nove saveze i naš cilj doista jest da imamo uza se tu jednu jaku umirovljeničku opciju koja može povući i pet-šest pa i sedam posto glasova i koja nam može biti stabilan partner na duže staze”, kazao je Vidović.

 

 

 

Hrelja ujedinjuje sve umirovljeničke stranke: “Idemo se izboriti za pravedno nasljeđivanje mirovina”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap