Poznati voditelj Drago Celizić sklopio je prije 16 godina ugovor o doživotnom uzdržavanju, a sud ga je sada poništio

Ana Kanazir
18. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Poznati televizijski voditelj Drago Celizić je još 1. listopada 2007 godine sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju s Milkom Vukelić uz prisustvo javne bilježnice. Prije nekoliko dana je sud donio nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje da je taj ugovor ništetan, a kao razlog se navodi da u trenutku potpisivanja ugovora starija gospođa nije bila sposobna za rasuđivanje, ali i da ugovor nije mogla potpisati sama zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Drago Celizić i Ksenija Erker u studiju

Drago Celizić sa Ksenijom Erker | foto: Facebook, Zlatna liga

Samo tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o doživotnom uzdržavanju je Milka Vukelić preminula, a Celizić je naslijedio njezinu nekretninu i dvorište u Puli. Ipak, sada je sudskom odlukom ovaj ugovor poništen, a poznati voditelj mora vratiti nekretninu i platiti 279.790 eura sudskih troškova.

Tužbu je podnijela nećakinja

Drago Celizić je vodio emisiju ‘Mir i dobro’ dugi niz godina, a u mirovini se ponovno vratio radu na televiziji pa se može vidjeti u emisiji ‘Zlatna liga’, o kojoj smo pisali ovdje. Još 2007. je Celizić potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju s Milkom Vukelić, a nakon njezine smrti, koja je nastupila ubrzo nakon potpisivanja ugovora, je dobio njezinu kuću i dvorište.

Tužbu protiv voditelja je pokrenula nećakinja preminule Vukelić koja je rekla kako kod potpisivanja ugovora gospođa nije bila prisebna i sposobna za rasuđivanje zbog lošeg zdravstvenog stanja, a tvrdila je i kako Vukelić nije ni potpisala sporni ugovor. Općinski sud je ovu tužbu odbio 2015. godine, pa je slučaj završio na Županijskom sudu u Puli, a onda se ponovno vratio na Općinski sud u Puli. Prije nekoliko dana, točnije 13. ožujka je sud donio nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje da je ugovor o doživotnom uzdržavanju bio ništetan, piše Danijela Bašić-Palković za portal Istra 24.

Ipak, ovo nije jedini slučaj kod potpisivanja ugovora o doživotnom uzdržavanju. Puno je načina na koji se starijim osobama obećava briga, koju onda i ne dobiju, a na kraju nekretnina pripada osobi s kojom su potpisale ugovor. Tome svjedoči i ovaj primjer starice o kojoj se nitko ne brine, a o kojoj smo pisali ovdje.

Doživotno i dosmrtno uzdržavanje: Štetne ugovore treba ukinuti, a ostale regulirati registrom

Postoji nekoliko dokaza o lošem stanju Milke Vukelić

Naime, sud je prihvatio mišljenje vještaka koji su zaključili da za vrijeme sklapanja ugovora Milka Vukelić nije bila sposobna shvatiti značenje i posljedice sastavljanja ugovora. Osim toga, prihvaćeno je i mišljenje da ona sama nije mogla potpisati dokumente. Tome u prilog ide i liječnički nalaz iz Opće bolnice Pula, izdan dan nakon potpisivanja ugovora u kojem je na mjestu za potpis bilo navedeno da se Vukelić ne može potpisati. Slično se dogodilo i tri dana nakon potpisivanja spornog ugovora kada je Milka bila pred operaciju amputacije noge, a na dokument za pristanak na operaciju je stavila samo otisak prsta.

Također, djelatnici pulskog Centra za socijalnu skrb su više puta utvrdili da se gospođa gubi i da nema povezan tok misli. Obiteljska liječnica Milke je navela kako se od svibnja do rujna 2007. godine Milka počela gubiti i naglo propadati. Početkom listopada 2007. godine Milka Vukelić je nestala, a djelatnici Centra saznali su da je u Zagrebu i da je zaključila Ugovor o doživotnom uzdržavanju, naveo je u svom iskazu tadašnji pravnik pulskog Centra za socijalnu skrb Dragan Antić. Sve ove iskaze je sud u Puli prihvatio kao važeće.

Celizić će se žaliti na odluku, ako treba i na Ustavnom sudu

S druge strane, u iskazu na sudu su javna bilježnica i prijateljica Celizića rekle kako su s Milkom razgovarali za vrijeme potpisivanja ugovora i da je izgledala normalno. Celizićeva supruga je na sudu izjavila kako su s Milkom bili u kontaktu i da su se čuli svaki dan. Ipak, sud te iskaze nije prihvatio, već je u potpunosti prihvatio mišljenje medicinskih vještaka o tome da Milka nije bila sposobna shvatiti značenje ugovora, ali i mišljenje vezano uz potpis ugovora, odnosno da se ne radi o njezinom potpisu.

Po odluci Općinskog suda, Drago Celizić mora u roku od 15 dana predati u posjed nekretnine i nadoknaditi trošak suda u iznosu od 279.790 eura. Na presudu pulskog Općinskog suda Drago Celzić nije imao komentara. Rekao je za Istra24 da mu se odvjetnik još nije ni javio, ali da stoji kod svog iskaza i da će se žaliti na odluku suda, ako treba i na Ustavnom sudu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap