Posvuda niču domovi za starije osobe: Jedna mala općina će ih imati čak dva

Milan Dalmacija
14. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Diljem zemlje, lokalne vlasti proširuju smještajne kapacitete za starije osobe. Tako je proširen i preuređen dom u Belom Manastiru, a uskoro započinje gradnja novog doma u sisačkom naselju Caprag. S druge strane, u Molvama se dovršava dom s dnevnim boravkom za starije osobe, a uskoro bi trebala krenuti izgradnja još jednog doma u toj općini.

mladi i stari

Dom za starije | foto: Pexels, Matthias Zomer

U Hrvatskoj domski smještaj na svim razinama zadovoljava potrebe svega 2,5 posto starije populacije. To je i više nego premalo, pogotovo ako se zna da mnogi od tih domova nisu niti adekvatno opremljeni za palijativnu skrb. Prije dva mjeseca je analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper podsjetio kako je Vlada Andreja Plenkovića još 2016. godine obećala izgraditi 20 domova za starije osobe, pa odustala, o čemu više možete čitati ovdje.

dom za starije tresnjevka
Kako riješiti probleme u domovima za starije osobe? Jedan pravilnik, lista i vaučeri mogli bi popraviti stanje

No, čini se kako i to obećanje polako dolazi na red. Već smo pisali da se novi dom gradi u Istri, gdje je, pak, jedan dom došao na red za obnovu. U Zagrebu je pak raspisan natječaj za gradnju novog doma u Dubravi, a novim domom za starije osobe će se uskoro moći pohvaliti i Beli Manastir.

Proširen dom u Belom Manastiru

Naime, osječko-baranjski župan Ivan Anušić je s gradonačelnikom tog grada Tomislavom Robom posjetio preuređene prostorije tamošnjeg doma. Korisnici doma preseljeni su u prizemlje, iz kojeg su uredi administracije prebačeni u potkrovlje. Time je poboljšana pristupačnost sadržaja korisnika, a povećan je i broj kreveta.

– Ovom rekonstrukcijom korisnici više neće morati ići stubama do svojih soba, a stručne službe će imati lakši pristup korisnicima. Dom je ujedno ostvario uvjete za povećanje smještajnog kapaciteta za 11 do 15 osoba. U tijeku je izrada nove licence te očekujemo da se kapacitet Doma sa 180 poveća na 190 do 195 osoba, rekao je za Osijek Express ravnatelj belomanastirskog doma Tomislav Peran, dodavši kako je na listi čekanja u pravilu 200 do 250 osoba.

Župan je naglasio kako je riječ o jednom od ukupno tri županijska doma. U protekle dvije godine u njega je uloženo 1,6 milijuna kuna (212.356,49 eura), čime su racionalizirali poslovanje i proširili kapacitete. Anušić je dodao da planiraju napraviti dnevni stacionar u Našicama te proširiti kapacitete domova u Đakovu i Osijeku.

Nakon Kutine, na redu i Caprag

Moslavina dobiva Dom za starije osobe: Kraj radova u Kutini očekuje se za mjesec dana

A prošireni kapaciteti domskog smještaja za starije osobe s nestrpljenjem se očekuju i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Uskoro bi trebali biti gotovi radovi na Domu za starije osobe u Kutini, o čemu smo već pisali, a novi dom bi trebao niknuti i u sisačkom naselju Caprag.

– Domom za starije osobe, za koji je počela izrada projektne dokumentacije, proširit će se kapaciteti postojećeg doma za starije u središtu grada za novih 70 korisnika, najavio je sisačko-moslavački župan, Ivan Celjak.

Osim doma za starije, obnavlja se Dom zdravlja, a bit će izgrađeno i šest stambenih zgrada, koje će se koristiti za zbrinjavanje građana koji su ostali bez svojih domova u potresu, a nakon toga će biti prepuštene Gradu Sisku, Županiji i državi, piše Index. Još ranije, plan je bio da se u takvo naselje smjeste i starije osobe.

U Molvama uskoro dva doma

U Općini Molve, pak, pri kraju je izgradnja doma za starije osobe s dnevnim boravkom. Investiciju vrijednu 11 milijuna kuna (1.459.950,89 eura) pokrili su Samostan Blažene Djevice Marije, Općina Molve i Koprivničko-križevačka županija.

– Općina gradi još jedan dom za starije osobe. Kupili smo zemljište u Dravskoj ulici, a u tijeku je ishođenje građevinske dozvole. Vrijednost investicije je oko 1,6 milijuna eura, a planiramo ovaj projekt kandidirati na neki od natječaja ministarstava ili Europske unije. Ako i ne uspijemo u tome, Općina će dom graditi svojim novcem i to je jedan od prioriteta za sljedeću godinu te ga 2025. godine planiramo otvoriti, poručio je načelnik Zdravko Ivančan za Podravski list.

Copy link
Powered by Social Snap