Istaknuti član HSU-a podsjetio na neispunjeno obećanje Plenkovićeve Vlade o umirovljeničkim domovima

Milan Dalmacija
2. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Istaknuti član HSU-a Željko Šemper podsjetio je na dva nerealizirana obećanja umirovljenicima. Gradske vlasti u Koprivnici obećale su uvođenje umirovljeničke kartice po uzoru na ideju HSU-a, ali to dosad nisu realizirale. Vlada je, pak, još 2016. obećala izgradnju 20 domova za umirovljenike u cijeloj Hrvatskoj, no umjesto toga je uveden projekt pomoći u kući.

semper

Foto: Željko Šemper | hsu.hr

Cijene proizvoda široke potrošnje rijetko kad su bile ovako visoke, kao i inflacija. Umirovljenici u takvim uvjetima još teže spajaju kraj s krajem, nadajući se raznim dodacima i usklađivanjima mirovina.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Bivši saborski zastupnik i trenutni član Predsjedništva Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) te gradski vijećnik u Koprivnici, Željko Šemper u razgovoru s novinarom portala ePodravina, Vedranom Tkalecom podsjetio je na jednu stariju ideju koja nije zaživjela u Hrvatskoj, ali jest u susjedstvu. Riječ je o umirovljeničkim karticama, čiji bi korisnici trebali dobivati popuste na sportskim i kulturnim manifestacijama ili pri korištenju raznih usluga.

– Što se tiče te umirovljeničke kartice, bazeni su jedna od glavnih stavki koje smo predložili, ali još bi tu ulazile kulturne i sportske priredbe, ali i parkiranje, koje je, također, veliki problem pa bismo kupovali mjesečne karte po jeftinijoj cijeni. Ta kartica bila bi nam velika financijska pomoć. Na pola smo mandata i trebalo bi se nešto pokrenuti, nadam se da i hoće uskoro, poručio je Šemper.

Programi dobri, standard nije

Naime, istu je stvar koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić obećao u kampanji za lokalne izbore, ali do danas to obećanje nije ispunjeno, kao i na državnoj razini. HSU je umirovljeničku karticu predlagao još prošle godine u sklopu svog paketa interventnih mjera za umirovljenike.

HSU: S rješenjem o mirovini trebalo bi dobiti i "umirovljeničku karticu" s popustima

– O njoj se pričalo, ali to je preglomazan projekt za Vladu, a samim time i teško ostvariv. Po gradu bi to sve sigurno bilo lakše realizirati i vjerujem da se uskoro i hoće, jer je to bilo predizborno obećanje. Samim time bi i Koprivnica došla na dobar glas, jer sam prilično siguran da nitko nema umirovljeničke kartice i možda bi se neki poveli našom idejom, rekao je Šemper, inače istaknuti član HSU-a.

Iako je socijalni program u Koprivnici, ali i na županijskoj razini o kojoj smo nedavno pisali, po Šemperovim riječima na dosta dobroj razini, umirovljenički je standard gotovo jednak kao i u ostatku Lijepe naše.

– Živi se isto kao i na razini države. Mirovine su male i možemo se samo pitati kako ti ljudi preživljavaju. Srećom, subvencioniran je dio režija, inače bi zima bila ubitačna. Grad umirovljenicima daje i prigodne stvari poput božićnica, uskrsnica, misli na ljude starije životne dobi, ali očekuje se konkretna pomoć na razini države i to u mirovinama. Kažem, one su vrlo male, 20 godina radim na tome i znam sve probleme, ali jako teško i sporo to sve ide. Prođe 10 godina borbe za sve što radiš, upozorio je Šemper.

Još jedno neispunjeno obećanje

andrej plenković
Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

Istaknuo je da si umirovljenici ne mogu priuštiti odlazak na bazen, jer ionako zbog malih mirovina štede na hrani. Ponovio je poznatu činjenicu da su uredni u plaćanju režija, a potom i lijekova. Smatra da bi se dio problema mogao riješiti izgradnjom još jednog doma u Koprivnici. Pritom je podsjetio Vladu na još jedno obećanje koje nije ispunjeno, već je zamijenjeno drugim projektom, koji, smatra on, nije dobar za dio korisnika.

– Gradimo škole, gradimo vrtiće i sve je to u redu, ali nekoliko tisuća umirovljenika čeka po sedam-osam godina na dom. Djece je sve manje, stanovništvo je sve starije, to je činjenica i to pokazuje popis stanovništva, zato treba razmišljati u drugome smjeru. Plenkovićeva vlada je 2016. godine obećala izgradnju 20 domova za umirovljenike. Pokazalo se, bio je to pucanj u prazno. Nakon godinu-dvije su odustali od toga i pokrenuli pomoć u kući, projekt poznatiji kao gerontodomaćice. Ali odgovorno tvrdim da to nije rješenje. Tim ljudima treba stalna pomoć, a ne par sati tjedno. To je čisto vatrogastvo, jedno veliko ništa, jer ima onih koji trebaju pomoć 24 sata na dan, koji su sami, bez ičije pomoći, zaključio je Željko Šemper za ePodravinu.

semper
Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Widget not supported!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap