Obnavlja se Dom za starije osobe u Buzetu, a imat će i neke nove pogodnosti

Ana Kanazir
24. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Dom za starije osobe u naselju Goričica u Buzetu se rekonstruira, a radovi idu prema planu. Dograđeni dio Doma za starije bi se tako trebao otvoriti za manifestaciju Subotinu koja je u rujnu ili 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba. Ovom dogradnjom doma će se dobiti dodatni prostor, ali i omogućiti boravak za nove 36 osobe.

Dom za starije Buzet

Dom za starije osobe Buzet | foto: Google Maps

Radovima je zadovoljan i gradonačelnik Buzeta, Damir Kajin koji je potvrdio da se radovi odvijaju i više nego kvalitetno, ali i da se nada da će se svi rokovi ispoštovati. Sama obnova je zapravo realizacija projekta vrijednog 3,2 milijuna eura. Od toga je udio EU sredstava 1,8 milijuna eura, dok Grad Buzet i Istarska županija zajedno sufinanciraju preostali dio iznosa, svaki po 715.732 eura.

Obnovljena zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Sisak
U Sisku je obnovljen Dom za starije i nemoćne osobe, a radi se o iznosu od 1,35 milijuna eura

Novi dnevni i poludnevni boravak

Radovi su krenuli u ožujku prošle godine, a predviđena je dogradnja dijela zgrade uz postojeći objekt. Ovime će se pružiti smještaj za novih 36 korisnika, odnosno 16 korisnika cjelodnevnog i 19 korisnika poludnevnog boravka. Osim toga, postojat će i prostorije za pomoć u kući. Također, sa sredstvima će se nabaviti i vozila za obavljanje usluge pomoć u kući i dva vozila za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste boravak. O tome kako boravci u Domovima za starije funkcioniraju u Zagrebu možete pročitati ovdje.

Poznat je i raspored prostorija. U prizemlju su predviđene prostorije za poludnevni i cjelodnevni boravak koje obuhvaćaju jednokrevetne i dvokrevetne sobe za odmor korisnika cjelodnevnog boravka s ukupno 16 kreveta. Predviđen je i prostor dnevnog boravka s čajnom kuhinjom gdje bi se odvijale radne aktivnosti. Polivalentna dvorana služit će za sportske i rekreacijske aktivnosti. U prizemlju je još ured domaćice dnevnog boravka, ured za pomoć u kući, sanitarije, spremišta, prostori za pranje te za glačanje rublja, piše Gordana Čalić Šverko za Glas Istre.

Nova zapošljavanja

Nakon završetka radova slijedi i briga oko zapošljavanja novih djelatnika koji će brinuti o starijim osobama u domu, a veliku ulogu ima i rješavanje problema troškova.

– Danas nismo više dominantno usmjereni samo na dovršetak dograđenog dijela Doma. Koliko god je to zahtjevan, krajnje složen posao, slijedi možda i teži i nezahvalniji posao, a on se ogleda u popunjavanju doma radnom snagom, korisnicima i njegovim financiranjem, rekao je gradonačelnik Kajin.

Dodao je i kako razmišljaju kako ne podizati troškove boravka u domu pa i za to imaju jasan plan.

– Da bi trošak našim korisnicima iz Buzeta bio što manji, moramo razmišljati da u Domu za starije zbrinemo i jedan broj umirovljenika izvana i tu dolazimo do cijene koju stalno uspoređujemo s drugim domovima u Istri, kako gradskim tako i županijskim. Kod nas je ekonomska cijena oko 1.100 eura. Međutim, domicilno stanovništvo jednokrevetnu sobu u Buzetu plaća 501 euro, a dvokrevetnu 473 eura. Preostalo se sufinancira iz gradskog proračuna. Za osobe izvan Buzeta u jednokrevetnoj sobi cijena je 862 eura, a u dvokrevetnoj 836 eura, rekao je Kajin.

Copy link
Powered by Social Snap