Poskupljenje vode u Zagrebu: Računi će biti veći za 15 posto, donosimo detaljan pregled cijena naknada

Milan Dalmacija
2. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Pod opravdanjem ulaganja u vodovodnu mrežu, Grad Zagreb povećao je iznose računa za vodu za 15 posto. Između ostalog, poskupjela je i naknada za razvoj komunalnih vodnih građevina, o čemu je Holding donio odluku još 24. siječnja.

Ilustracija: Rawpixel

Voda u Zagrebu od 1. ožujka skuplja je za 15 posto. To je ranije i najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, objašnjavajući kako je taj potez bio nužan. Građani će poskupljenja vode vidjeti na računima za ožujak, koji će im u poštanske sandučiće stići početkom travnja.

– Prije svega je to rezultat nužnosti ulaganja u vodnu infrastrukturu u koju se desetljećima nije ulagalo. Kad je 2007. godine Zagrebački holding emitirao preko dvije milijarde kuna obveznica, tvrdeći da će uložiti u vodoopskrbnu mrežu u koju nije ulagano 50 godina, manje od tri posto tog novca je namjenski potrošeno.

Taj novac je otišao u pokrivanje tekućih dugova Holdinga, a ne u investicije u vodoopskrbnu mrežu zbog čega jednom ili čak dvaput tjedno pucaju magistralni cjevovodi u gradu Zagrebu, što je situacija koje nema u nijednom gradu u Hrvatskoj. Nije se ulagalo na vrijeme. Poskupljenje vode smo odgodili maksimalno koliko smo mogli, poručio je Tomašević.

Unaprijed pripremljena odluka

Država odgodila primjenu uredbe o vodama, javio se i Tomašević: 'Smanjit ćemo povećanje cijene vode'

Novac za obnovu i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture će osim poskupljenjem tražiti i u europskim fondovima. No, da bi mogao povući planiranih 1,8 milijardi kuna (nešto manje od 240 milijuna eura), morat će sami uložiti 500 milijuna kuna (oko 66,4 milijuna eura), koje planiraju prikupiti ovim poskupljenjem.

Poskupljenje je već dulje vrijeme pripremano, barem sudeći prema odluci o naknadi za razvoj komunalnih vodnih građevina koju je uprava Zagrebačkog holdinga donijela još 24. siječnja ove godine. Prema njoj ova naknada poskupljuje na području Zagreba, Svete Nedelje i općine Stupnik.

Zajednički dio naknade koji obuhvaća sve kategorije korisnika poskupio je s 10 lipa (0,013 eura) na dva centa po metru kubnom potrošene vode. Poskupjeli su i dijelovi naknade koji obuhvaćaju različite kategorije korisnika, od kućanstava, preko poslovnih subjekata, pa do onih koji koriste industrijsku vodu. Zadržat ćemo se samo na poskupljenjima dijela naknade koji se tiču kućanstava.

Tako je dio naknade za za razvoj javne vodoopskrbne mreže po kubiku vode poskupio s 30 lipa (četiri centa) na 12 centi. Dio naknade za razvoj javne mreže odvodnje podignut je sa 60 lipa (osam centi) na 18 centi po kubiku potrošene vode, dok je dio vezan uz financiranje troškova gradnje izgrađenih građevina za pročišćavanje otpadnih ostao isti – 3,70 kuna, odnosno 49 centi po kubiku potrošene vode.

Detaljan pregled cijena

Vodoopskrba i odvodnja objavila je na svojoj internetskoj stranici detaljan pregled naknada koje građani i poslovni subjekti plaćaju za opskrbu vodom te odvodnju na području Zagreba, Svete Nedelje, Samobora i općine Stupnik.

Cijena vodnih usluga za Zagreb | Foto: Vodoopskrba i odvodnja

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap