Država odgodila primjenu uredbe o vodama, javio se i Tomašević: ‘Smanjit ćemo povećanje cijene vode’

Milan Dalmacija
2. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknada za korištenje voda, kako bi spriječila poskupljenje vode u Zagrebu i Splitu. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je poručio kako će ta odluka umanjiti najavljeno poskupljenje od 20 posto te da će gradska vlast tražiti način da ga prolongira što je dulje moguće.

Foto: Rawpixel

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak odgodila primjenu Uredbe o visini naknada za korištenje voda, što je odgovor na najavljena poskupljenja u Zagrebu i Splitu. Posebno je zvučno bilo najavljeno poskupljenje vode u Zagrebu, jer je, prema najavama gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ono trebalo iznositi 20 posto.

– Vlada će odgoditi primjenu uredbe na godinu dana, ali pozivam zagrebačku vlast da odustane od povećanja cijene vode i udara na standard građana. Apsurdno je da Vlada s više od pola milijarde kuna subvencionira struju za Grad Zagreb kako bi spriječila udar na džepove naših sugrađana, a gradska vlast istodobno podiže cijenu vode za 20 posto koristeći kao izgovor uredbu koja nije na snazi, poručio je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Iz ministarstva dodaju da su Grad Zagreb i povezana trgovačka društva temeljem Vladinih mjera sklopili nove ugovore za opskrbu strujom do svibnja, na čemu će uštedjeti oko 580 milijuna kuna. Između ostalog, navode, subvencijama je pokriveno i korištenje struje koju koriste vodovodi za rad vodoopskrbnog sustava, prenosi N1.

Odgoda i smanjenje poskupljenja

Gradonačelnik Tomašević, pak, tvrdi da će nastojati odgoditi poskupljenje vode, ali da prolongiranje Uredbe ne znači da poskupljenja neće biti. Ističe da će ono samo biti nešto manje.

ZG Holding poskupljuje: Cijena vode će biti viša za 20 posto, ni parkiranje u garažama neće biti jeftino

– Smanjit ćemo povećanje cijene vode koliko god to možemo, 20 posto sigurno neće biti, barem četvrtinu će biti manje. To je efekt odgode vladine Uredbe, prenosi Index Tomaševićeve riječi.

Dodao je da će nastojati odgoditi poskupljenje koliko god to bude moguće. Ponovio je kako to nema veze s inflacijom, već s lošim stanjem vodoopskrbne mreže u metropoli. Istaknuo je da ne zna ni za jedan drugi grad u Hrvatskoj u kojem su toliko pucale cijevi kao u Zagrebu u proteklih godinu i pol dana.

Ipak, pozdravio je odluku Vlade i dodao da će odgodom Uredbe eliminirati četvrtinu poskupljenja. Pokušat će još reducirati poskupljenje, iako se ono, kako tvrdi, temelji na investicijama u vodoopskrbnu mrežu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

– Vladina je odgovornost da se bori s inflacijom i gradovi tu trebaju dati svoj doprinos. Međutim, moja dodatna odgovornost je za rad gradskog poduzeća i za stanje gradske infrastrukture, poručio je zagrebački gradonačelnik, podsjetivši da u Zagrebu ima još ljudi koji nisu spojeni na vodovod te da nijedna komunalna usluga nije poskupjela više od godinu dana.

Nerealni argumenti?

U Ministarstvu gospodarstva, pak, drže da je argument po kojem se cijene vode moraju podići zbog nove uredbe, krize i poskupljenja energenata samo izgovor za loše upravljanje. Napominju da bi neki isporučitelji vode po novoj Uredbi plaćali manje naknade, jer su planski u posljednjih nekoliko godina radili na poboljšanju sustava i pritom napravili vidljive pomake.

Iz Zagrebačkog holdinga objašnjavaju da je Grupacija vodovoda i kanalizacije RH, u kojoj je 75 najvećih pružatelja vodnih usluga, uključujući zagrebačku Vodoopskrbu i odvodnju, od Vlade tražila prolongiranje Uredbe. Pritom potvrđuju Tomaševićeve riječi da će korigirati poskupljenje u skladu s odlukom Vlade.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap