Pomoć u kući starijima dobro dođe: Gerontodomaćice iz Slavonskog Broda pomažu sve većem broju ljudi

Milan Dalmacija
13. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Gerontodomaćice Crvenog križa iz Slavonskog Broda brinu o sve više osamljenih starijih ljudi. Obilaze oko 80 kućanstava, kako bi pomogli starijima u njihovim svakodnevnim obvezama, ali i u borbi protiv osamljenosti. To im omogućuje dugogodišnji program ‘Pomoć u kući’.

Crveni križ | Pexels

Crveni križ | Pexels

Jela Sarić iz Slavonskog Broda ima 93 godine. Živi sama, ali ima susjede i gerontodomaćicu koji ju redovito obilaze i pomažu joj. Gerontodomaćice Crvenog križa kroz projekt “Pomoć u kući” ne obilaze samo starije samce u gradskim naseljima, već i po selima diljem zemlje. Nedavno smo pisali o tome na koje načine gerontodomaćice pomažu starijima u Dalmaciji, Gorskom Kotaru, na Banovini i u Baranji.

– Ona će živa u raj. To nitko ne bi došao… Nedjelja ujutro i subota, odspavao bi, kad evo nje. Ona ide, hvali svoju gerontodomaćicu  novinarima HRT-a Jela Sarić iz Slavonskog Broda.

Prazna slavonska sela

Lika zimi: Crveni križ se probija do zabačenih mjesta uz pomoć ralice, stariji sami čiste snijeg

Gerontodomaćice u Slavonskom Brodu i okolici obilaze oko 80 kućanstava. Mnogima su djeca u drugim gradovima, pa čak i u inozemstvu.

– S obzirom na to da su najčešće sami i da su im djeca izvan Broda, čak i udaljeni u drugim zemljama i ti kontakti rjeđi. Kao što je i naša baka Jela rekla, rijetko tko dolazi, rekla je Mirjana Matanović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod.

I HGSS u akciji

Ponekad u potrazi za društvom, stariji mještani odlutaju, pa se nerijetko mora angažirati i Hrvatska gorska služba spašavanja. Većina potraga završi sretnim ishodom, ali svaka od njih je ozbiljno upozorenje.

– To se povećava. Iz godine u godinu imamo sve veći broj takvih potraga. Teške su jer se radi o teško pristupačnim područjima. Znaju potrajati i nekoliko dana, rekao je Karlo Olić iz HGSS-a Slavonski Brod.

Iz Crvenog križa ističu da je porasla i otuđenost starijih osoba. Apeliraju na mlade da budu senzibilniji, a to se, kažu, može postići – razgovorom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap