Posao gerontodomaćice: ‘Nije to samo donijeti drva, očistiti snijeg…’

Ana Kanazir
5. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Deset žena s područja Delnica i Mrkoplja se brine o 78 starijih osoba. Ove su žene zaposlene preko projekta Crvenog križa ‘Pružimo ruke’, a o svojem poslu misle samo ono najbolje. Dok gerontodomaćice pomažu starijim osobama, usput i stječu nova prijateljstva i nauče mnoge stvari.

gerontodomaćica

gerontodomaćica i Mare | Screenshot HRT

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je pružiti pomoć starijima pri čemu se kao gerontodomaćice zapošljavaju žene koje su više godina nezaposlene. Nadaju se kako će uskoro nastupiti i četvrta faza projekta koja bi trebala trajati dvije godine, umjesto dosadašnjih šest mjeseci.

gerontodomaćice
Gerontodomaćice iz Petrinje: 'Meni je srce puno kad nekome nešto napravim, kad im pomognem'

Ljubica skrbi o šestero korisnika

Posebna priča ovog posla je i sklapanje prijateljstva. Tako su se zbližile gospođa Mare i gerontodomaćica Ljubica Lakotić. Mare uvijek čeka Ljubicu za koju kaže da je kao anđeo s neba. Posjećuje je tri puta tjedno, bez obzira na vremenske prilike.

Ljubica sudjeluje u ovom projektu od samog početka i skrbi se za šestero korisnika.

– Prije dvije godine, kada je bio prvi projekt, prijavila sam se. Ne mogu reći da je loše. Uvijek sam u drugoj kući, kazala je i dodala da dnevno obiđe i po 3-4 kuće, rekla je za HRT.

Gospođa Mare kaže kako joj Ljubica pomogne oko kućanskih poslova, ali joj i donese drva, očisti snijeg ispred kuće, a po potrebi joj i skuha ručak.

Projek traje prekratko

Iako su obje strane zadovoljne, ovaj projekt traje kratko, točnije samo šest mjeseci. A ipak ovo nije posao kao svaki drugi jer se uz obavljanje nužnih stvari pomaže ljudima, a ti isti stariji ljudi onda dobivaju i pažnju te razgovor.

– Vrlo je kratak projekt, žene su šest mjeseci zaposlene, a to nije dobro za krajnje korisnike jer njima treba i dalje pomoć i pažnja, pa i kavu da imaju s kim popiti. Nije to samo donijeti drva, očistiti snijeg nego socijalizacija i društveni kontakt, objašnjava ravnateljica Crvenog križa, Delnice Snježana Krizmanić.

Svoj poziv i ljubav prema ovom poslu su opisale i gerontodomaćice iz Petrinje, koje svakog dana obilaze oko 90 korisnika, a kažu kako je uloga gerontodomaćice puno više od posla. Više o ovim ženama možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap