Širi se duh božićnih blagdana: Osamljenim baranjskim umirovljenicima pomažu gerontodomaćice

Milan Dalmacija
24. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Gerontodomaćice Crvenog krža ovih dana obilaze starije i osamljene žitelje baranjskih sela. Donose im darove i kolače, a imaju vremena i okititi božićna drvca te urediti njihove domove kako bi i oni osjetili dašak božićnog duha.

Gerontodomaćice pomažu starijima i osamljenima prije blagdana | Foto: HRT

Razmjeri demografske katastrofe posebno su vidljivi u baranjskim selima, gdje je sve više samačkih i staračkih kućanstava. Da oni ne budu zaboravljeni ovih blagdana pobrinuo se Crveni križ. Na području općina Darda i Bilje brinu za tristotinjak osoba. Nakon što su pripremile darove i spakirale božićne kolače, gerontodomaćice su krenule u obilazak.

– Super su. Joj, kao da su moje rođene kćerke. Jako su dobre i muškarci i svi, kao da su moja djeca, rekla je za HRT Zorka Željeznak iz Darde, kojoj su gerontodomaćice napravile “generalku” u kući i usput okitile bor.

Svaka pomoć je dobrodošla

Socijalne samoposluge sve praznije, a sve više ljudi im dolazi: 'Niti imam luka niti imam krumpira'

Pomažu tako svima, jer im puno znači bilo kakav posjet ili pomoć. Neki su sami i lošega zdravlja pa ne mogu obaviti niti najosnovnije poslove. Stoga im je bilo kakva pomoć dobrodošla.

– Oni su navikli u mlađim danima na punu kuću obitelji, a sad su ostali sami. Kad mi dođemo, kad se pojavimo, to je neopisiva sreća, rekla je gerontodomaćica Snježana Živko.

Poticanje na dobrosusjedsku pomoć

Glavna je misija Crvenoga križa život dostojan čovjeka. Stoga se volonteri trude koliko god je moguće, a rade i nove projekte kako bi pomogli potrebitima. Među njima su i socijalne samoposluge o kojima smo već pisali.

– Mi zapravo želimo potaknuti lokalnu zajednicu, potaknuti ljude na onu dobrosusjedsku pomoć, da otvorimo oči, pružimo ljubav, poručio je Ivan Hodak, ravnatelj Crvenog križa u Dardi.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap