Lika zimi: Crveni križ se probija do zabačenih mjesta uz pomoć ralice, stariji sami čiste snijeg

Milan Dalmacija
25. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Djelatnici Crvenog križa se uz pomoć ralica probijaju do zabačenih ličkih sela u kojima živi mahom starije stanovništvo. Osim problema u prometu, zbog snijega su neka od tih mjesta ostala bez struje pa žitelji, unatoč dobi, krate vrijeme čisteći nanose padalina.

Lička sela pod snijegom | Foto: HRT

Snijeg je okovao Gorsku Hrvatsku. U Lici i Gorskom Kotaru ponegdje ga ima i više od pola metra. To stvara probleme mahom starijim žiteljima sela do kojih se jedva probijaju ralice. Neka od njih nemaju ni struje, a opskrba živežnim namirnicama je otežana, zbog čega se Crveni križ probija do ljudi s paketima hrane.

Među njima je i 87-godišnja Marija Grbić iz Plitvica Sela. Do nje su uspjeli doći još dok je bilo dnevnog svjetla.

– Zatrpalo mi je vrata, digla sam se, ali ne mogu ih otvoriti. Dugo nije bilo snijega, a sada je pretjerao, rekla je za HRT.

Crveni križ stiže u pomoć

Uplašila se da neće imati dovoljno drva za ogrjev do kraja zime. No, iz Crvenog križa uvjeravaju da će s ogrjevom pomoći njoj, ali i svima u potrebi.

biljke
Voditeljica vrtnog centra nam je otkrila kako njegovati biljke po zimi, evo u čemu je tajna

– Kad je snijeg, mećava i nevrijeme, mi dolazimo ovdje bakama pomoći i učiniti koliko možemo, govori Miro Kezić iz Crvenog križa općine Plitvička Jezera.

To čine uz pomoć ralica, jer drugačije ne mogu. Pao je mokar snijeg, što stvara probleme u opskrbi električnom energijom. Tako je oko 400 kućanstava neko vrijeme bilo bez struje.

– Područje Plitvičkih jezera, Senja, Jurjeva, Jablanca, Karlobaga i Barić Drage stavili smo pod napon i osigurali isporuku električne energije svim korisnicima mreže. Trenutno nam je još veliki problem oko Biluća i na području Brušana gdje su sve raspoložive ekipe na terenu. Očekujem lociranje kvara, a onda otklon, naglašava Ivica Grbac, voditelj Službe za terenske aktivnosti HEP-a Elektrolika Gospić.

Borba sa snijegom i strujom

A dok struja ne dođe, mještani čiste snijeg. To čini i 85-godišnja Kata Sudar iz Brušana. U njenom, ali i okolnim selima struje još nema.

– Nije meni teško to ništa, meni ne trebaju ni rukavice. Gle, palo mi je drvo kada sam ga nosila u kuću i nisam zamotala ruku. Samo će zarasti, pokazivala je Kata Sudar iz Brušana.

Ipak, opskrba strujom i promet bi trebali biti normalizirani vrlo skoro. Sljedećih dana prognoza vremena bi trebala biti povoljna. Iako će biti hladno, ne bi trebalo biti novih oborina pa se očekuje topljenje snijega.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap