Umirovljenici u praznim selima u Dalmaciji preživljavaju zahvaljujući gerontodomaćicama

Ana Kanazir
7. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Dobro je poznato kako je zima vrlo teška za brojne umirovljenike, posebno za one koji žive sami, kao i za one koji žive u zabačenim mjestima u Dalmaciji. Susjeda je sve manje, sela su pustija, a priznaju kako ne bi mogli živjeti bez pomoći gerontodomaćica koje brinu o njima nekoliko puta na tjedan.

gerontodomaćica

gerontodomaćica | Screenshot HRT

Oko njih nema susjeda pa su usamljeni, a ovo može dovesti i depresije o kojoj nam je sve ispričala psihologinja u ovom tekstu. Umirovljenici se žale i kako im gosti ne dolaze često jer su putevi do njih opasni i neprohodni. Svoju su sudbinu ispričali mještani nekoliko sela u blizini Drniša, ali i gerontodomaćice koje ih obilaze i olakšavaju život.

gerontodomaćica
Posao gerontodomaćice: 'Nije to samo donijeti drva, očistiti snijeg...'

Gerontodomaćica Dijana Kurtović je rekla kako dva puta tjedno odlazi do umirovljenika kako bi im pomogla.

– Ovo je tu mjesto koje je zabačeno od grada. Pravoga puta, nažalost nema. Put je dosta opasan, rekla je za HRT Dijana Kurtović, gerontodomaćica udruge Žena iz Drniša.

Milan Kalinić iz zaselka Varoš u Drnišu je rekao kako su u selu samo njih troje, a susjeda nema. Ipak, zahvaljujući gerontodomaćici neće nikada ostati poptuno sami. Neki ljudi priznaju kako su odabrali ovakav način života jer ne žele otići iz svojeg sela.

Druga gerontodomaćica Slavica Krakan iz Knina je rekla kako umirovljenicima donese drva, plati račune, a najvažnije je što s njima razgovara. Kako točno izgleda posao gerontodomaćica pisali smo u ovom tekstu, dok ovdje možete pročitati o gerontodomaćicama iz Petrinje.

Stanovnica drugog sela iz Drniša je rekla kako u mjestu stanuje samo sedmero osoba, dok je nekada postojalo 22 kuće, a u svakoj je bilo najmanje šest ukućana. Osim toga, dodala je i kako ne znaju kako bi preživjeli bez gerontodomaćica.

gerontodomaćica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap