Plenković govorio o “daljnjem rastu mirovina i borbi protiv siromaštva”

Josip Mihaljević
25. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Šef HDZ-a Andrej Plenković jasno je poručio kako Vlada želi ozakoniti neradnu nedjelju. Govorio je o uspjesima svoje Vlade, kazavši kako su ostvarili većinu predizbornih obećanja iz 2016. godine, a najavio je i daljnji rast mirovina te borbu protiv siromaštva.

plenki

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Šef HDZ-a Andrej Plenković dao je veliki predizborni intervju za Jutarnji list u kojem je opširno najavio planove za osvajanje drugoh mandata.

Ustvrdio je kako je njegova Vlada ostvarila najveći broj predizbornih obećanja iz 2016. godine i sve ključne ciljeve iz Vladina programa:

“Uspjeli smo u: ostvarivanju zdravog rasta, odgovornom upravljanju javnim financijama, realizaciji proračunskih suficita tri godine zaredom, smanjivanju javnog duga, povećanju kreditnog rejtinga, većoj zaposlenosti, manjoj nezaposlenosti, reformi u svim sektorima koje smo obećali”, kazao je Plenković.

O Stožeru civilne zaštite

andrej plenković
Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

Kazao je kako će izbori biti na ljeto jer smo trenutačno u jako dobroj epidemiološkoj situaciji, ali Stožer ne namjerava ukinuti tijekom izborne kampanje:

“Ne vidim nikakvu potrebu da Stožer ukidamo. Uostalom, Stožer civilne zaštite postoji i generalno zbog drugih mogućih ugroza. Budući da je jedno od najvećih žarišta širenja postala Italija, koja nam je susjedna zemlja, možemo biti vrlo zadovoljni što smo uspjeli zadržati mali broj zaraženih”, kazao je Plenković.

Stožer je donio spornu odluku o zabrani rada nedjeljom, a sve je više onih koji taj potez gledaju kao političku mjeru, a ne javno-zdravstvenu. Plenković pak smatra da se radi o epidemiološkoj mjeri koja bi se mogla ukinuti:

“To je bila epidemiološka mjera koja je donesena u sasvim drugačijem trenutku od današnjih okolnosti, kada imamo jednoznamenkasti broj novooboljelih. I cilj mjere je bio jedan dan u tjednu smanjiti intenzitet mobilnosti populacije. Ako se sada epidemiološki konstatira da to više nije nužno, onda će se ta mjera ukinuti”, rekao je Plenković.

Međutim, stav HDZ i  Vlade jest da nedjelja ostane neradna, a pripremili su izmjene Zakona o trgovini s kojima idu u javno savjetovanje. Plenković je kazao kako bi neradna nedjelja mogla biti jedan od prvih zakona koje će izglasati kad i ako osvoji drugi mandat.

Daljnji rast mirovina?

trash
HDZ i nacionalna mirovina: Obećavali 40 posto minimalne plaće, a daju 800 kuna

Plenković je mišljenja kako su u dosadašnjem mandatu ostvarili četiri velika cilja: političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski razvoj i društvenu solidarnosti.

Međutim, smatra da je tek odradio premijersko prvo poluvrijeme, a u novom programu će predstaviti i novu viziju razvoja Hrvatske.

“To znači daljnji rast plaća, mirovina i socijalnih naknada, borba protiv siromaštva i društvenih nejednakosti. Naš koncept bit će izgradnja ekonomski snažnije i suverenije Hrvatske koja će izazove i krize s kojima se suočavamo pretvoriti u prilike za transformaciju i modernizaciju zemlje”, rekao je Plenković.

Otkrio je kako ne planira ukidati županije, razmišlja se o mogućem manjem broju općina, a spominje se i manji broj ministarstava.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap