HDZ i nacionalna mirovina: Obećavali 40 posto minimalne plaće, a daju 800 kuna

Josip Mihaljević
5. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ideja nacionalne mirovine se među hrvatskim političarima na vlasti spominje više od 15 godina, a zaživjet će početkom iduće godine. Na svijet će ju donijeti HDZ, koji je uvođenje nacionalne mirovine stavio u svoj izborni program “Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost” iz 2016., a tada su kazali da će nacionalna mirovina “iznositi najmanje 40% minimalne plaće”.

trash

Ilustracija: Pixabay

Nacionalna naknada za starije osobe iznosit će 800 kuna za građane koji, uz ostale uvjete, imaju najmanje 20 godina prebivališta u Hrvatskoj neposredno prije podnošenja zahtjeva.

Radi se o razvodnjenoj verziji onoga što je HDZ obećao u svom izbornom programu uoči izbora 2016. godine, piše Faktograf. U dokumentu ‘Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost‘ HDZ je nacionalnu mirovinu opisao ovako:

“Uspostavit ćemo nacionalnu mirovinu za osobe koje nisu samostalno sposobne privređivati i raditi. Na ovu mirovinu pravo će imati osobe starije od 65 godina, koje nemaju drugih izvora prihoda te hrvatski građani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj najmanje 15 godina. Iznos nacionalne mirovine određivat će se prema iznosu minimalne plaće i iznosit će najmanje 40% od minimalne plaće u godini u kojoj osoba ostvaruje pravo na nacionalnu mirovinu”, stoji u programu.

Obećali 1.300, a daju 800 kuna

Zakon koji starijima bez staža osigurava 800 kuna mjesečno pušten u javnu raspravu

Minimalna bruto plaća za tekuću godinu iznosi 4.062 kune bruto, a neto iznos je 3.250 kuna. Kad bi nacionalna mirovina doista iznosila 40 posto minimalne bruto plaće, iznos nacionalne naknade za starije osobe iznosio bi 1.300 kuna!

U tom bi slučaju netko s niti jednog dana radnog staža, ili pak 14 godina radnog staža, dobio 1.300 kuna kada ispuni sve uvjete za ostvarivanjem prava na nacionalnu naknadu za starije.

S druge strane, oni koji su ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža za ostvarivanje “prave” mirovine dobili bi 1.026.75 kuna.

Obećali izgraditi i modernizirati nove domove za starije i nemoćne

andrej plenković
Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

Tik do obećanja o nacionalnoj mirovini nalazi se i obećanje o izgradnji novih domova za starije i nemoćne:

“Sredstvima i Europskog socijalnog fonda izgradit ćemo nove domove za starije i nemoćne te modernizirati postojeće kako bi svi umirovljenici, koji to žele, imali mogućnost smještaja u dom neovisno o njihovom imovnom stanju. Izgradit ćemo 20 domova za starije i nemoćne s 2.000 smještajnih jedinica u državnom i privatnom sektoru”, stoji u izbornom programu.

Novi domovi ipak na kraju nisu izgrađeni, a Vlada RH nam u mjesec i pol dana kada smo poslali upit nije odgovorila zašto.

HDZ i nacionalna mirovina: Obećavali 40 posto minimalne plaće, a daju 800 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap