Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

Josip Mihaljević
13. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Andrej Plenković dobio je parlamentarne izbore 2016. godine, kada su predstavili svoj program pamtljivog naziva ‘Vjerodostojno’. U njemu stoji obećanje da će u svojem mandatu izgraditi najmanje 20 novih domova za starije.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Novinar N1 televizije Domagoj Novokmet maloprije je na svom Twitter profilu objavio isječak HDZ-ovog izbornog programa iz 2016., u kojem je HDZ obećao izgraditi najmanje 20 novih domova za starije. Do toga, vjerojatno ste svjesni, nije došlo.

U malom poglavlju nazvanom “Gradnja domova za starije i nemoćne, kvalitetnija vaninstitucionalna skrb” stoji sljedeće:

“Sredstvima iz Europskog socijalnog fonda izgradit ćemo nove domove za starije i nemoćne te modernizirati postojeće kako bi svi umirovljenici, koji to žele, imali mogućnost smještaja u dom neovisno o njihovom imovnom stanju. Izgradit ćemo 20 domova za starije i nemoćne s 2.000 smještajnih jedinica u državnom i privatnom sektoru”, stoji u dokumentu “Vjerodostojno”.

U svim domovima za starije u Hrvatskoj postoji tek 20 tisuća kreveta, što pokriva 2,38 posto ukupnog broja starijih od 65 godina u državi. Liste čekanja su ogromne, i po nekoliko godina, što dodatno ne ide u tezi da svi umirovljenici koji to žele mogu dobiti mogućnost smještaja u dom.

Posebno je zanimljiv ovaj dodatak “neovisno o njihovom imovnom stanju”. Ne samo da domova ima premalo, nego su i preskupi za hrvatske umirovljenike. Prosječna mirovina i dalje iznosi 2.500 kuna, a manje od prosjeka prima većina umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap