Pametni satovi ne moraju biti samo ‘šminka’, mogu vam ukazati i na zdravstvene probleme

Matej Markovinović
15. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Zahvaljujući svojim zdravstvenim funkcijama poput mjerenja otkucaja srca i razine kisika u krvi, pametni satovi ne moraju biti samo “šminka” rezervirana za one najmlađe. Oni, štoviše, korisnicima mogu ukazati na pojedine zdravstvene tegobe te im tako spasiti život.

Foto: Unsplash

Slušanje glazbe, obavljanje poziva i pojednostavljeno čitanje notifikacija, funkcije su koje pametni sat čine zabavnim. Međutim, osim tih “fora” opcija koje privlače mlade, postoje i one koje mogu biti od izrazite koristi i starijim korisnicima.

Naime, većina modernih pametnih satova može mjeriti otkucaje srca, korake, razinu kisika u krvi, pratiti kvalitetu sna, razinu stresa te brojati kalorije. Sve se to obavlja zahvaljujući naprednim senzorima na dnu sata, ali i tehnologiji koja je u proteklih nekoliko godina napredovala brzinom munje.

Zahvaljujući pametnom satu, otkrili joj hipertireozu

Zahvaljujući tim opcijama, neki ljudi tvrde da su im pametni satovi spasili život. Primjerice, Heather Hendershot, 27-godišnjakinja iz Kansasa, jedne je večeri gledala televiziju s mužem, kad je osjetila vibraciju na satu. Pogledala je na njega i imala je što vidjeti – srce joj je kucalo više od 120 puta u minuti.

“Mislila sam da nešto nije u redu sa satom, jer uopće nisam osjetila da mi srce tako puna kuca niti sam se loše osjećala”, rekla je Hendershot za CNET.

Mlada stanovnica Kansasa odlučila je ignorirati tu notifikaciju, no prema podacima na pametnom satu, otkucaji joj se nisu smanjivali ni tijekom noći dok je spavala. Sljedeće jutro, otišla je na Hitnu, gdje su joj otkrili hipertireozu, odnosno pretjerano lučenje hormona štitnjače.

Iako hipertieroza ne zvuči toliko strašno, kada se ne liječi može doći do fatalnih komplikacija.

“Inače nisam osoba koja nasumično provjerava svoje otkucaje srca. Bez pametnog sata, definitivno ne bih otkrila svoju bolest”, navodi Hendershot.

Koliko koštaju pametni satovi?

Umirovljenik telefonirao pomoću sata i podijelio svoje dojmove: 'Danas sam imao čudno iskustvo'

Takvih je primjera i priča zaista mnogo, pa ako ste pročitali ovo i pomislili da bi ste se i vi mogli “dočepati” jednog pametnog sata, dobra je vijest da oni uopće ne moraju biti skupi. Da, naravno, postoje modeli od nekoliko tisuća kuna, ali u realnosti, pametni sat s najvažnijim zdravstvenim funkcijama možete nabaviti već i po cijeni od oko 300 kuna.

Izbora je zaista mnogo, no preporučujemo da se prije konzultirate s prodavačima koji bi sat baš vama odgovarao. Ne samo po veličini i dizajnu, nego i po funkcijama s kojima dolazi. Primjerice, ako ste još u formi i preferirate odlaziti u duge šetnje ili pak biciklirati, ne bi bilo loše da potražite sat s ugrađenim GPS-om koji će vam pratiti vašu rutu.

Još jedna dobra vijest je i ta da ako vam uistinu ne treba ništa komplicirano ni previše napredno, velika je šansa da će vas zadovoljiti i jedan od jeftinijih pametnih satova. Tehnologija je postala jako pristupačna, pa i jeftiniji pametni satovi prate korake, kisik u krvi i otkucaje bez ikakvih problema.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap