INA oštećena za više stotina milijuna kuna: Novac završio na računu umirovljenika, uhićeno 5 osoba

Milan Dalmacija
27. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Do otkrića da je INA oštećena za više stotina milijuna kuna ne bi ni došlo da Ured za sprječavanje pranja novca nije vidio da ogroman iznos stoji na računu jednog umirovljenika. Policija i USKOK su potom pokrenuli akciju u kojoj je uhićeno pet osoba.

Fond hrvatskih branitelja nekoć je držao sedam posto dionica INA-e. | Foto: Facebook/INA

Policija i USKOK od jutros provode veliku akciju u kojoj je uhićeno više osoba zbog zlouporabe i pranja novca na štetu INA-e u trgovini plinom. Procjenjuje se da je šteta nekoliko stotina milijuna kuna, piše Jutarnji.

Pričali smo s Vanđelićem, Đakićem i drugim akterima koji su svjedočili 'spornoj' prodaji braniteljskih dionica INA-e MOL-u

Među uhićenima su direktor sektora prirodnog plina u INA-i Damir Škugor, njegov otac, vlasnici tvrtke OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak, koji je i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Index neslužbeno doznaje da je Škugor osumnjičen da je tvrtki svoga prijatelja Josipa Šurjaka prodavao plin po izuzetno niskoj cijeni, a potom je ta tvrtka isti plin prodavala u inozemstvo po nekoliko puta većoj cijeni. Škugor je za taj posao dobio i izdašnu nagradu. Dio novca, a Telegram piše o 100 milijuna kuna, je sjeo na račun člana obitelji jednog od osumnjičenika, koji je k tome umirovljenik. Pretpostavlja se da je riječ o Škugorovom ocu, koji je također među uhićenima. Ostatak novca je, navodno, trebao biti opran kupnjom nekretnina.

Do akcije ne bi ni došlo da Porezna uprava, odnosno Ured za sprječavanje pranja novca nije vidio da umirovljenik na računu ima ogromnu svotu novca, nakon čega je alarmirao policiju i USKOK. U tijeku su pretresi objekata u četiri županije, a tijekom dana se očekuju i prva ispitivanja uhićenih.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap