Za umirovljenike iz Kostrene Božić je – svakog mjeseca!

Jasmina Grgurić Zanze
15. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Kako pomoći umirovljenicima s niskim mirovinama, i to ne samo oko Božića ili Uskrsa, već svakoga mjeseca dosjetila se Kostrena. Naime, iz svog skromnog proračuna ova malena općina u blizini Rijeke izdvaja simbolična, ali prijeko potrebna sredstva za svoje stanovnike treće životne dobi sa skromnim primanjima.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Već drugu godinu za redom, starije osobe s niskim mirovinama na području Kostrene mogu ostvariti redovnu mjesečnu pomoć iz općinskog proračuna u iznosima od 150 pa do 350 kuna, ovisno o primanjima. Način je to da se, makar simbolički, doskoči rastućem problemu hrvatskih umirovljenika, pri čemu je stvar u svoje ruke odlučila uzeti jedinica lokalne samouprave. Uistinu – rijedak slučaj u Hrvatskoj.

Cenzus postavili na 1.800 kuna

“Općinsko vijeće je 1. prosinca 2016. godine usvojilo Odluku o novčanoj pomoći umirovljenicima s niskim primanjima. Iduća, 2017. godina, bila je prva u kojoj su se zaprimali zahtjevi za ostvarivanjem ovog prava. Ukupno utrošena sredstva za ovu namjenu iznosila su lani 74.200 kuna, a sredstva su se isplaćivala na mjesečnoj bazi. Pravo su ostvarila 32 korisnika” – rekla nam je Borka Reljac, Viša stručna suradnica za socijalnu i zdravstvenu skrb te društvene djelatnosti općine Kostrena.

Trenutno se zaprimaju zahtjevi za tekuću godinu, za što je dokumentaciju potrebno predati do 19. siječnja 2018. godine. A ukoliko netko i zakasni, prava će mu biti priznata od prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Pravo na ovu vrstu novčane pomoći mogu ostvariti umirovljenici s neprekidnim prebivalištem na području Općine Kostrena u trajanju od najmanje pet godina, a kojima je mirovina jedini izvor prihoda. Bez obzira radi li se o primanjima ostvarenim u zemlji i/ili inozemstvu, ona u ukupnom iznosu ne bi smjela prelaziti 1.800 kuna.

Četiri dodatne mirovine

S obzirom na postavljeni cenzus, za korisnike s  mirovinom do 1.100 kuna predviđena je pomoć u iznosu od 350 kn mjesečno. Umirovljenici s primanjima do 1.300 kuna, dobivat će 250 kuna, dok će korisnici s mirovinom do 1.800 kuna ostvariti 150 kuna mjesečno. Dok ovi potonji na godišnjoj razini kroz pomoć zapravo ostvare 13. mirovinu, naugroženija kategorija dobije gotovo četiri dodatne mirovine iz općinskog proračuna, a srednja više od dvije.

Iz Kostrene napominju kako pravo na potporu neće moći ostvariti oni umirovljenici koji pored nekretnine u kojoj stanuju, u svojem suvlasništvu ili vlasništvu imaju drugu nekretninu čijim bi stavljanjem u promet mogli ostvariti dodatni prihod.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap