Dnevni boravak u Zagrebu: Znate li što je, kako funkcionira i kolike su cijene?

Ana Kanazir
5. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Usluga dnevnog i poludnevnog boravka je mogućnost koja postoji u gradovima diljem Hrvatske, a mi smo saznali kakvo je stanje u Zagrebu. Iz Grada su nam tako odgovorili da postoje tri boravka, a otkrili su nam i njihove cijene. Dnevni boravak je usluga koja omogućava umirovljenicima ostanak u domu šest do deset sati dnevno, dok se u poludnevnom boravku o umirovljenicima brine četiri do šest sati.

gledanje utakmice

Druženje u Domu za starije osobe Maksimir | foto: Mirovina.hr

Dnevni boravak, baš kao i poludnevni boravak, pruža niz aktivnosti, ali i priliku za druženje starijih osoba, a postoji i opcija plaćanja boravku po jednom danu. Boravci su organizirani s obzirom na stanje osobe i razinu pomoći koja im je potrebna i to u dva stupnja. U nastavku donosimo detalje.

Dva su stupnja usluge

Kako su nam rekli iz Grada Zagreba, umirovljenici u sklopu boravka dobivaju i razne usluge, pomoć i podršku, a imaju i mogućnost osiguranog prijevoza.

– Usluga boravka je socijalna usluga kojom se pružaju organizirane aktivnosti kroz dan umirovljenicima. Ove aktivnosti se odvijaju uz stručnu pomoć i podršku, a ovo je i prilika da se umirovljenici druže. Ova usluga uključuje uslugu prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, njege, psihosocijalne rehabilitacije, a u sklopu boravka može biti i organizirano slobodno vrijeme i organizirani prijevoz, otkrili su nam iz Grada Zagreba.

Važno je znati da postoje dva stupnja usluge. Prvi stupanj se pruža neovisnom korisniku koji je samostalan, dok je drugi stupanj za one kojima je potrebna nečija pomoć zbog starosti, Alzheimerove bolesti ili drugog oblika demencije, pri čemu im je pružena i dodatna skrb.

Držanje ruke u ruci
Matulji dobivaju dnevni boravak za starije osobe, a prijave zainteresiranih su već krenule

Dnevni boravak u Zagrebu cijene

Uslugu boravka u Zagrebu pružaju tri doma za starije osobe kojima je osnivač Grad Zagreb, a to su Dom Medveščak, Dom za starije osobe Sveta Ana i Dom Sveti Josip, a imaju prostora za 65 korisnika. Kako su nam otkrili iz Grada, rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje usluga boravka imaju i Dom za starije osobe Mihela u Sesvetskom Kraljevcu za pet korisnika i Savez gluhih i nagluhih osoba grada Zagreba za 30 korisnika.

Cijene se razlikuju od doma do doma, a ovise o trajanju boravka i samoj usluzi koju umirovljenici dobivaju, odnosno radi li se o prvom ili drugom stupnju usluge. Kako smo saznali, cijene se kreću od 212,36 eura do 292 eura mjesečno.

Postoji i opcija boravka koji se plaća po danu, pri čemu cijena onda iznosi 19,91 eura. Domovi mogu osigurati i prijevoz korisnika u iznosu od 53,09 eura mjesečno.

Osim u Zagrebu, boravci postoje i u drugim gradovima Hrvatske, a Matulji će svoj dnevni boravak tek dobiti, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap