Ministarstvo sav teret prebacilo na domove: Inspekcija ne izlazi u nadzor već mjesec dana!

Josip Mihaljević
10. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ukupno tri doma za starije u Hrvatskoj imaju potvrđene zaraze koronavirusom. U Koprivnici je situacija najbolja, u Pločama se još uvijek rade testovi, a najgore je u splitskom Domu za starije i nemoćne. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku smo pitali kako doprinose zaštiti starih i nemoćnih u domovima, no čini se da je sav teret prebačen na svaku ustanovu pojedinačno.

vesna bedeković

Foto: Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković | Youtube screenshot

Nakon velikoj proboja koronavirusa u splitski Dom za starije i nemoćne, pitali smo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje konkretne stvari poduzimaju kako bi spriječili takve scenarije.

Nakon Splita još strože mjere

Ministrica Vesna Bedeković, a to se moglo vidjeti i na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u Splitu, ali i na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, uporno ponavlja koji su sve dokumenti na snazi:

  • Naputak o postupanju u ustanovama socijalne skrbi Ministarstva zdravstva – 27. veljače
  • Preporuka o postupanju prema specifičnim mjerama zaštite vezano uz nCoV bolesti(COVID-19) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – 28. veljače 2020. godine
  • Naputak o postupanju vezan uz privremeni smještaj u kriznim situacijama – 20. ožujka 2020. godine
  • Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi HZJZ-a – 27. ožujka

Sada dodaju nove, još strože dokumente:

“Nastavno na navedeno domovima je 7. travnja 2020. upućena i uputa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojom se nalaže nužnost osiguranja uvjeta u pogledu prostora, opreme i radnika u svrhu osiguravanja obvezne izolacije korisnika po njihovu prijmu u slučaju privremenog smještaja u kriznim situacijama uzimajući u obzir sve raspoložive kapacitete, koji se mogu koristiti i za potrebe izolacije ranije smještenih korisnika”, odgovorili su nam iz Ministarstva.

U slučaju nastanka eventualnih teškoća oko organizacije, Ministarstvo može naložiti provedbu pojedinih, konkretnih organizacijskih i drugih mjera koje se pokažu potrebne. Isto tako, na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljeno je postroživanje svih do sada izdanih mjera zaštite starih i nemoćnih u domovima, a odluka bi na stranicama Ministarstva trebala osvanuti danas.

Mogu li članovi obitelji odvesti korisnike kući?

Starija osoba u bolnici
[KOMENTAR] Možemo se samo nadati da splitski Dom za starije neće postati novi Andraševac

Situacija u Splitu je u prvim satima, kada smo pisali Ministarstvu, djelovala poprilično dramatično. Postavilo se, među ostalim, pitanje je li preporučljivo da članovi obitelji dođu po korisnike u domove i odvedu ih kućama, kako se i oni ne bi zarazili.

“Unatoč mjerama prevencije i sprečavanja epidemije bolesti koju domovi provode u ovim okolnostima, ukoliko pojedini korisnik i članovi obitelj to izričito žele, a korisniku time neće biti ugrožen život i zdravlje, potrebno mu je to omogućiti poštujući sve mjere prevencije i zaštite”, kažu u Ministarstvu.

Funkcionira li sustav slanja izvještaja?

karin željka
Preminula jedna korisnica Doma za starije u Splitu: "Nema smisla evakuirati dom"

Ministrica Bedeković je na konferenciji za medije u Splitu opisala kako uopće Ministarstvo doznaje što se događa po Domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske.

“Postoji obveza izvještavanja na dnevnoj bazi i mi to činimo. Na dnevnoj razini primamo preko tisuću mailova”, kazala je.

Upitali smo ih koliko je taj sustav efikasan i možemo li možda dobiti posljednjih deset izvještaja iz Doma za starije i nemoćne Split. Naime, ravnatelj je rekao da je temperatura kod korisnika zabilježena unazad deset dana, a Ministarstvo kaže da je promjenu u stanju javio tek u utorak 7. travnja 2020. godine.

“Sustav je funkcionalan. Komunikacija o slučajevima i dalje se komunicira na konferencijama za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite”, odgovaraju iz Ministarstva.

Inspekcija ne provodi nadzor gotovo mjesec dana!

suzana diklić inspektor
Glavna inspektorica socijalne skrbi otkriva kako devet inspektora nadzire cijelu Hrvatsku

Kod tragedije u Andraševcu saznali smo da Ministarstvo ima samo devet inspektora socijalne skrbi. Nitko od njih zbog epidemije koronavirusa od 16. ožujka 2020. ne izlazi na teren, potvrdili su nam u Ministarstvu.

Dakle, Ministarstvo je domovima propisalo kako da rade kroz brojne mjere. U isto vrijeme su ukinuli nadzor, tako da ne mogu sa sigurnošću reći provode li se sve te mjere. Primjer iz varaždinskog Doma za starije i nemoćne najbolje pokazuje kako su mjere barem negdje u zemlji bile neprovedive. Naime, iako je zabrana posjeta na snazi, njihov Dom je bio pod energetskom obnovom, a tamo se svakodnevno okupljalo gotovo 200 radnika.

Copy link
Powered by Social Snap