Novi HRejting, stari poredak: HDZ prvi, HSU uoči superizborne godine prikovan na samo dno

Milan Dalmacija
21. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Uoči superizborne godine, građani su u istraživanju javnog mnijenja Hrejting pokazali svoju podršku strankama. Očekivano, HDZ i SDP su na vrhu, ali je HSU nakon izbacivanja Silvana Hrelje i gubitka saborskog statusa prikovan na samo dno s mizernom podrškom od 0,5 posto.

Silvano Hrelja | Screenshot: YouTube/Hrvatski sabor

Sljedeće godine, žitelji Hrvatske će odlučivati o gotovo svim polugama vlasti. Naime, 2024. je superizborna godina u kojoj će se održati europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Neke stranke su već započele s pripremama za taj ciklus, a građani redovito u istraživanjima javnog mnijenja, poput Hrejtinga, daju svoje mišljenje.

Upravo je HRejting, pokazao kako ni najnovije afere ne utječu na popularnost HDZ-a među biračima. Kako je predstavila novinarka HRT-a Tatjana Munižaba, HDZ ima potporu od 26,1 posto birača, što je u odnosu na veljaču povećanje od 0,35 posto. SDP ima 15,8 posto te je također doživio rast potpore od 0,13 posto.

Moćna opcija neodlučnih

Treća najjača politička opcija u Hrvatskoj su neodlučni birači, kojih je čak 15,4 posto. Vrijedi spomenuti da ih je u veljači bilo čak 2,71 posto više, ali najveća statistička greška istraživanja je +/-3,54 posto, pa je moguće da su neodlučni brojniji i od simpatizera SDP-a.

Istraživanje HRejting za ožujak 2023. godine | Foto: HRT

silvano hrelja
Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

S druge strane, Možemo! je skupilo 9,8 posto podrške birača, što je za gotovo jedan posto manje nego u veljači. Od svih stranaka koje bi prešle izborni prag da se izbori održavaju danas, oni bi jedini bili na gubitku. No, s novih 0,83 posto, približio im se Most koji ima podršku od 9,3 posto ispitanih građana. Među strankama koje bi prešle izborni prag je Domovinski pokret sa 6,8 posto podrške (1,33 posto više nego u veljači).

Među ostalim strankama obuhvaćenima istraživanjem, samo tri nemaju status parlamentarne stranke. No, da se izbori održe danas, nijedna od njih ne bi ušla u Sabor. Najbliži tome je Centar, koji ima 3,4 posto potpore (0,38 posto više nego u veljači). Zatim slijede stranke s podrškom unutar statističke pogreške: Radnička fronta (1,6 posto), Fokus i HSS (1,2 posto), Socijaldemokrati (1,1 posto), Ključ Hrvatske i HNS (jedan posto), IDS i Hrvatski suverenisti (0,9 posto).

HSU nije usamljen na dnu

Na začelju popisa su BM365, Odlučnost i pravednost, HSLS i Hrvatska stranka umirovljenika sa samo 0,5 posto podrške birača. Vrijedi reći kako je HSU nakon izbacivanja Silvana Hrelje izgubio parlamentarni status, a time i svaku realnu podršku koja bi im jamčila još jedan mandat u Saboru.

Istraživanje HRejting za ožujak 2023. godine | Foto: HRT

Doduše, HSU nije niti ranije dobro kotirao u istraživanju Hrejting, što pokazuju i podaci iz studenog prošle godine, no u drugim istraživanjima, vidljiv je pad u vrlo kratkom razdoblju. Prema Crobarometru s kraja veljače, HSU je imao 1,7 posto, a Stranka umirovljenika (SU) 1,6 posto podrške birača. Već nakon Hreljinog izbacivanja, podrška HSU-u je prema Cro Demoskopu prepolovljena te je dosegla već spomenutih 0,5 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap