Cro Demoskop pokazao: HSU izgubio potporu nakon izbacivanja Silvana Hrelje iz stranke

Milan Dalmacija
6. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Prema istraživanju javnog mnijenja Cro Demoskop, HDZ je zadržao prednost nad ostalim strankama, nitko nije najpozitivniji političar, ali je Andrej Plenković najnegativniji. Podrška HSU-u se istopila za pola nakon izbacivanja Silvana Hrelje iz članstva, dok Stranke umirovljenika uopće nije bilo u istraživanju, iako je bila prisutna u drugim istraživanjima javnog mnijenja.

Silvano Hrelja komentirao je svoje izbacivanje iz HSU-a. Foto: Mirovina.hr

Svakog mjeseca građani imaju prilike reći što misle o našim političarima i strankama. Najnovije istraživanje Cro Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1. do 3. ožujka na uzorku od 1300 ispitanika, pokazalo je da se ništa pretjerano nije promijenilo, unatoč tome što je oporba u petak pokušala svrgnuti premijera Andreja Plenkovića.

Unatoč tomu, HDZ je i dalje najpopularnija stranka s podrškom od 25,7 posto. U veljači su, podsjetimo, imali podršku od 25,5 posto. SDP-u također raste potpora; s 15 na 15,4 posto. Možemo! je u odnosu na veljaču dobilo 0,1 posto, pa je trenutno na 9,8 posto potpore birača, no Most ih sustiže s 9,3 posto. Domovinski pokret je pokušajem opoziva premijera ovog mjeseca dobio najviše podrške. Trenutno ih podržava 6,8 posto birača. Centar je na 3,2, a Fokus na 1,3 posto biračke potpore.

Umirovljeničke stranke na niskim granama

silvano hrelja
Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

Iznad jedan posto podrške birača bi, da se izbori sad održavaju, dobili Radnička fronta (1,3 posto), HSS (1,2 posto), Ključ Hrvatske (1,2 posto), Socijaldemokrati (1,1 posto) te Suverenisti, HNS i IDS s jedan posto potpore.

Manje od jednog posto podrške birača imaju BM365 – Stranka rada i solidarnosti (0,6 posto), HSU (0,5 posto), HSLS (0,4 posto) te Reformisti (0,3 posto). Zanimljivo je da je Hrvatska stranka umirovljenika nakon izbacivanja iz članstva saborskog zastupnika Silvana Hrelje izgubila polovicu potpore. U veljači su imali jedan posto potpore birača, a sad imaju svega 0,5 posto. Uz to, u istraživanju Cro Demoskop nije uvrštena Stranka umirovljenika, kao što je bila u nedavnom sličnom istraživanju Crobarometar, o kojem možete čitati ovdje.

Da se pita neodlučne birače, oni bi ostvarili bolji uspjeh od gotovo svih stranaka. Naime, takvih je birača prema ovom istraživanju 16,5 posto, uz trend rasta.

Najpopularniji je Nitko

Govoreći o pojedincima, najpopularniji je predsjednik Zoran Milanović koji ima podršku od 16,8 posto ispitanika, što je jedan posto više u odnosu na veljaču. Premijera Andreja Plenkovića podupire 15,1 posto građana, što je za 0,3 posto manje nego u veljači, dok je za pola posto pala podrška zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću koji sad ima 4,8 posto podrške. Među najpozitivnijim političarima su još Ivan Penava (3,9 posto), Oleg Butković (dva posto), Peđa Grbin i Sandra Benčić (1,7 posto) te Nikola Grmoja, Karolina Vidović Krišto i Ivica Puljak (1,4 posto). No, od sviju njih popularniji je gospodin Nitko, za kojeg se izjasnilo 26,6 posto ispitanika.

Crobarometar u veljači. HDZ prvi, SDP drugi.
Novi podaci Crobarometra: Nakon dugo vremena na popisu dvije stranke umirovljenika

Listu najnegativnijih političara predvodi Plenković s 27,8 posto ispitanika koji su ga tako ocijenili. Milanovića negativcem smatra 16,8 posto ispitanika. U očima mnogih negativci su i Hrvoje Zekanović (3,4 posto), Gordan Jandroković (2,9 posto), Peđa Grbin (2,3 posto), Milorad Pupovac (2,2 posto), Nikola Grmoja (1,3 posto), Mario Banožić i Tomislav Tomašević (1,2 posto) te Vili Beroš (1,1 posto).

Školskim ocjenama su građani procijenili rad institucija. Ured predsjednika je dobio trojku, dok su Vlada i Sabor dobili čvrste dvojke što pokazuje da im baš i ne vjeruju. Nisu optimistični ni oko smjera u kojem Hrvatska ide. Čak 72,5 posto birača smatra da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru, dok je 10,6 posto ispitanika neodlučno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap