Ne može im nitko ništa: HDZ i dalje prvi u anketama, za njih uglavnom glasuju – umirovljenici

Milan Dalmacija
21. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Unatoč aferama HDZ i dalje ima uvjerljivo najveću podršku među biračima u studenom, pokazalo je novo istraživanje javnog mnijenja HRejting. Oporbene stranke su u padu, a znakovito je kako čak 12 stranaka ima podršku manju od 1,5 posto. Uz to, iz istraživanja je vidljivo kako za vodeće stranke glasuju uglavnom starije osobe.

Rezultati HRejtinga za studeni | Foto: HRT

Do izbora, bilo predsjedničkih ili parlamentarnih, ćemo se još načekati. No, redovita mjesečna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se, unatoč mnogobrojnim aferama, na političkoj sceni ne bi ništa promijenilo. HRT je proveo mjesečno istraživanje HRejting koje je pokazalo kako u studenome najveću podršku daje HDZ-u (25,7 posto).

Treba reći i kako je ta podrška narasla za 1,12 posto u odnosu na listopad. S druge strane, oporba je u padu. SDP je ovog mjeseca skupio 15,7 posto podrške, što je za 0,53 posto manje nego u listopadu. Možemo! je isto za oko pola posto u padu, s potporom od 10,8 posto.

12 stranaka s mizernom podrškom

Najveći pad u mjesec dana zabilježio je Most (0,82 posto), koji je trenutno na 8,5 posto. Domovinski pokret je u blagom plusu (0,04 posto) i s podrškom od 5,5 posto je posljednja stranka koja bi prešla izborni prag i time ušla u Sabor da su izbori održani ovih dana.

Rezultati HRejtinga za studeni | Foto: HRT

Najbliže izbornom pragu, ali s pogrešne strane je Centar koji ima tri posto podrške. Potom slijede Socijaldemokrati (1,5 posto), HSS (1,3 posto), Fokus (1,2 posto), Radnička fronta (1,2 posto), IDS (1,0 posto). Ispod jedan posto nalaze se HNS, Hrvatski suverenisti i Ključ Hrvatske (0,9 posto), HSU i Reformisti (0,7 posto), HSLS (0,6 posto) te Stranka rada i solidarnosti (0,4 posto). Znakovito je kako su druga najjača politička snaga (s 18,6 posto), neodlučni i oni koji neće ni za koga glasati.

Stariji vjeruju favoritima

S obzirom na to da je istraživanje provedeno na 1.400 ispitanika uz mogućnost pogreške od +/- 2,95 posto, stvoren je dovoljan uzorak da se napravi i istraživanje političkih preferencija po dobnim skupinama.

Rezultati HRejtinga za studeni | Foto: HRT

Za birače u dobi između 50 i 60 godina nema dilema: HDZ ima podršku od 23,8 posto, SDP od 18,1, a Most od 12,8 posto. Slično je i kod birača do 70 godina. Prvi na listi je HDZ (29,6 posto), zatim SDP (19,1 posto) pa Domovinski pokret (11,9 posto), a isti je odabir i kod birača starijih od 70 godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap