Novi podaci Crobarometra: Nakon dugo vremena na popisu dvije stranke umirovljenika

Matej Markovinović
25. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate mjesečnog Crobarometra, koji pokazuju da raste broj onih koji smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Promjena u podršci vodećim strankama gotovo da ni nema, no zanimljivo je kako su se po prvi puta nakon dugo vremena na popisu našle i dvije stranke umirovljenika.

Crobarometar u veljači. HDZ prvi, SDP drugi.

Screenshot: Dnevnik Nove TV

Mjesečno istraživanje Crobarometar, koje za Dnevnik Nove TV radi agencija Ipsos, pokazuje kakva je podrška građana političarima. Promjena u podršci vodećim strankama gotovo da ni nema, ali sve je iznenadilo to što su se nakon dugo vremena na popisu našle dvije stranke umirovljenika – HSU i Stranka umirovljenika.

Ako je za suditi prema odgovorima građana, HDZ-u bi povjerenje dalo njih 29,3 posto. Na drugom mjestu je i dalje SDP s 12,2 posto podrške građana, a nakon njega slijedi MOST s 9 posto. Na četvrtom mjestu našao se Možemo! s 8,6 posto, dok je peto mjesto čvrsto zauzeo Domovinski pokret s 5,7 posto.

Mnogi su nezadovoljni radom Vlade

Stranka Centar ima 2,8 posto potpore, a HSS i HSU dijele 1,7 posto. Tik nakon, našla se i Stranka umirovljenika s 1,6 posto. Fokus, HNS i IDS su na 1,5 posto potpore. Kad je riječ o neodlučnim biračima, njihov je broj nešto manji u usporedbi s  prošlim mjesecom. Sada ih je, naime, 15,1 posto.

Porastao je broj onih koji smatraju da Hrvatska ide u lošem smjeru, pa ih je sad 70 posto. S druge strane, broj optimista je 19 posto, dok je onih koji ne znaju u kojem se smjeru kreće zemlja, 11 posto.

S radom Vlade nezadovoljno je 28 posto ispitanika, dok je 63 posto njih nezadovoljno radom premijera i njegovih ministara. Kao najveći problem u Hrvatskoj, ispitanici izdvajaju korupciju i kriminal te više od dvije trećine njih smatra da Vlada to neće riješiti.

Najnegativniji dojam ostavlja Milorad Pupovac

Valja istaknuti i podršku za predsjednika Milanovića, koja je s 38 posto u blagom padu. Ipak, predsjednik ostavlja najpozitivniji dojam među građanima s 48 posto, a slijedi ga Tomislav Tomašević s 42, Božo Petrov s 41, Ivan Penava s 39 i Andrej Plenković s 34 posto podrške.

Gabričević i Hrelja
'Meni je politike dosta': Hrelja komentirao izbacivanje iz HSU-a, javili se i Umirovljenici zajedno

Predvodnik negativnog dojma je Milorad Pupovac sa 76 posto, drugi je Goran Jandroković sa 60, treći Andrej Plenković s 59, četvrti Hrvoje Zekanović s 58 dok je peti Zlatko Hasanbegović s 56 posto. U Hrvatskoj je najbolje ocijenjena sigurnost građana te obrazovni sustav, dok je najlošije rad političara i sudova.

Podsjetimo, Predsjedništvo HSU-a nedavno je izbacilo iz članstva saborskog zastupnika Silvana Hrelju. Kao razlog izbacivanja, HSU navodi njegovo pojavljivanje na predstavljanju programskih smjernica platforme Umirovljenici zajedno. Nakon svega toga, Hrelja je izjavio da će se i dalje boriti za umirovljenike u Saboru, no da se neće priključivati ni jednoj stranci jer mu je – dosta politike.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap