Silvano Hrelja izbačen iz Hrvatske stranke umirovljenika: Evo što je bila posljednja kap koja je prelila čašu

Milan Dalmacija
21. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnik Silvano Hrelja izbačen je iz članstva Hrvatske stranke umirovljenika. Tu je odluku donijelo Predsjedništvo stranke na izvanrednoj sjednici nakon njegova pojavljivanja na predstavljanju programskih smjernica platforme Umirovljenici zajedno. Vodstvo stranke je i ranije bilo u sukobu s Hreljom zbog njegovih javnih istupa i političkog djelovanja.

silvano hrelja

Foto: Silvano Hrelja | Youtube screenshot Hre

Silvano Hrelja više nije član Hrvatske stranke umirovljenika. Odluka je to koju je donijelo predsjedništvo stranke na svojoj izvanrednoj sjednici. Bez skrivanja navode kako je posljednji povod ovoj odluci njegovo pojavljivanje na predstavljanju programskih smjernica platforme Umirovljenici zajedno, o kojoj više možete čitati ovdje.

Umirovljenici zajedno: Predstavnici različitih opcija otkrili zajednički plan za sprječavanje siromaštva

– Razlozi za takvu odluku su brojni, a najnoviji je sudjelovanje Silvana Hrelje na skupu pod nazivom “Umirovljenici zajedno”. Naime pod krinkom zajedništva okupili su se danas predsjednici tri opskurne umirovljeničke stranke koje zajedno nemaju niti 10 članova, bez županijskih, gradskih ili općinskih organizacija, stranačkih prostorija i telefona… Mjesecima ova grupica vječitih kandidata za saborske fotelje i nama predlaže ujedinjavanje što izbjegavamo, jer je potpuno kontraproduktivno. Naime, ne želimo surađivati s osobama koje nose etiketu lažnih umirovljenika, propalih političkih preslagivača, ljubitelja NDH, prostačkih i vulgarnih verbalnih eskapada, ponosnih “Berinih penzića”, koalicijskih partnera Milana Bandića, samozvanih “žetončina”, a sve kako bi se ostvarili osobni interesi, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik stranke Veselko Gabričević.

Potpora ‘grupici političkih egzibicionista’

U HSU-u smatraju kako su ovakvi postupci u suprotnosti s djelovanjem, opredjeljenjem i ciljevima stranke. Naglašavaju kako Hrelja nije shvatio da se s druge strane nude “samo prazne riječi i predstavljanje nekog programa koji je prepisan od nas i umirovljeničkih udruga. Prema tome treba biti potpuno jasno o čemu se tu radi i prekinuti u začetku pokušaj još jedne političke prevare, obmane i podvale” te je svojom potporom “grupici političkih egzibicionista grubo je prekršio Statut i nanio veliku štetu našoj stranci.”

Inače, Hrelja i vodstvo HSU-a su već dugo “na ratnoj nozi”. Početkom rujna prošle godine, HSU se javno ogradio od stavova koje je iznosio njihov dosadašnji saborski zastupnik, navodeći da se ni o čemu nije konzultirao s tijelima stranke te da ne sudjeluje u radu stranke kojoj je do prije dvije godine bio predsjednik. Smatrali su tada da time nanosi štetu stranci.

Raskol zbog obiteljskih mirovina? Otkrili smo zašto se HSU ogradio od Silvana Hrelje

Tinjajući sukob

Glasnogovornik HSU-a Žarko Delač tada je naveo kako je jedan od razloga za taj potez bila i Hreljina podrška HDZ-u te potpisivanje sporazuma, koji je na kraju rezultirao povećanjem obiteljskih mirovina.

– Uzrok naše reakcije je kontinuirano istupanje našeg zastupnika u javnosti u osobno ime, počevši od podrške HDZ-u, koju je također napravio bez konzultacija sa strankom. S obzirom na to da predstoji za umirovljenike teška jesen, a rezultati njegova rada da im se pomogne su slabi, morali smo se distancirati i o tome eksplicitno izvijestiti javnost, poručio nam je Delač u kratkoj poruci.

Dodao je kako je s Hreljine strane bio primjetan nedostatak volje za suradnjom te pripisivanje stranačkih zasluga samome sebi. Naglasio je i kako Hrelja nije dolazio u stranačke prostorije, otkako mu je u prosincu 2021. godine istekao mandat predsjednika stranke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap