Nikad veća svota za proslavu Uskrsa: Za najvažniji katolički blagdan izdvojili smo skoro 390 milijuna eura

Luka Kalac
2. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Koliko su cijene otišle u nebo, bilo je jasno nakon ovogodišnje proslave Uskrsa. Ako usporedimo broj izdanih računa i utrošene eure prošle te ove godine, dolazimo do poražavajuće podatka. Ukratko, jeli smo i pili koliko i lani, ali smo za to ove godine izdvojili čak 26 milijuna eura više. Gotovo poprilično jednaka količina šunki, jaja i janjetine, za daleko veću svotu.

uskršnji doručak sastavljen od obojenih jaja, šunke i ukrasa na stolu

Uskršnji doručak

S obzirom na to da je Uskrs najvažniji katolički blagdan, nije se oskudijevalo, ali zato je potrošnja daleko veća od one lanjske. Ovogodišnji i prošlogodišnji Uskrs protekli su gotovo u istom tonu, bez ikakvih posebnih odstupanja u kupovini jaja, šunki i janjetine, no na sve to zajedno utrošeno je 26 milijuna eura više.

U samo tri dana Vazmenog trodnevlja, točnije na Veliki četvrtak, petak i subotu u Hrvatskoj je sveukupno izdvojeno skoro 390 milijuna eura. Prošle, 2023. godine je, prema podacima Porezne uprave, izdano 22.492.013 računa, dok je ove godine njih 22.646.973.

Uskrsnja pogača, pisanice u keramčikoj posudi i umjetni pilići sa žutim tulipanima kao dekoracija
Iz HSU-a izračunali: Bračni par umirovljenika će za Uskrs potrošiti 110 eura, evo na što će ostaviti najviše novca

Riječ je o razlici od 154.960 više u odnosu na račune izdane prošle godine u to doba. Konkretnije rečeno, razlika je to od 0,7 posto, pojašnjeno je u emisiji RTL Danas, prema pisanju net.hr.

Podsjetili su kako smo u tri navedena dana Vazmenog trodnevlja prošle godine potrošili 363.556.127 eura. U to doba smo ove godine izdvojili čak 389.825.715 eura, što je 26 milijuna eura više.

Ova nevjerojatno velika razlika u potrošnji iznosi 7,2 posto, što je poražavajuće jer nismo kupovali više, već naprotiv. Gotovo identična količina namirnica karakterističnih za ovaj blagdan je bila na stolu, ali je njihova cijena bila poprilično viša.

Copy link
Powered by Social Snap