Iz HSU-a izračunali: Bračni par umirovljenika će za Uskrs potrošiti 110 eura, evo na što će ostaviti najviše novca

Ana Kanazir
12. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Ove godine uskrsnice umirovljenicima daju više od 100 gradova, općina, ali i poneka županija. Uz to se sprema i najavljena uskrsnica Vlade koju će dobiti oni s mirovinom do 880 eura, a iznos će ovisiti o iznosu mirovine. Ipak, hoće li to biti dovoljno za uskrsnu blagdansku potrošnju izračunali su iz Hrvatske stranke umirovljenika. Oni kažu kako će skromna blagdanska košarica za bračni par, odnosno za dvoje umirovljenika iznositi 110 eura, a to je ukupno 14 posto više financijskih sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Uskrsnja pogača, pisanice u keramčikoj posudi i umjetni pilići sa žutim tulipanima kao dekoracija

Uskrsnji dorucak | Foto: Freepik / pvproductions

Nakon što su izračunali mjesečnu košaricu za dvoje umirovljenika u zajedničkom stanu u iznosu od 799 eura, sada su iz HSU-a izračunali i iznos koji će bračni par morati potrošiti na kupovinu namirnica za nadolazeće blagdane, odnosno za Uskrs, a radi se o ukupno 110 eura.

Uskrsnice dijeli rekordan broj gradova i općina | Pixabay/Canva
Uskrsnice umirovljenicima isplaćuje više od 170 gradova i općina: Iznosi od 15 do 150 eura

Skromna potrošnja od 110 eura

Čak oko 306.000 umirovljenika živi s minimalnom mirovinom, a to ih gura i na granicu siromaštva. Kako bi im se barem malo olakšao život prije Uskrsa, brojni gradovi i općine, ali i poneka županija starijim građanima dijele uskrsnice. Trenutno se na popisu, koji možete vidjeti ovdje, nalazi više od njih 100, a ova se brojka svaki dan povećava. Iznosi ovise o iznosima mirovine, a isto tako će se kretati i iznosi uskrsnica koje će dodijeliti Vlada. Upravo to je zatražila Hrvatska stranka umirovljenika na konferenciji za medije 1. ožujka, a sada su pozdravili ovu odluku. Umirovljenici će tako dobiti jednokratni dodatak od 50 do 160 eura.

Sve ovo zvuči dobro, ali treba uzeti u obzir da su se povećale i cijene namirnica u trgovini. Upravo zato su iz HSU-a izračunali skromnu uskrsnu blagdansku potrošnju za bračni par, a radi se o iznosu od 110 eura.

Najviše je poskupjela šunka

– Uvažavajući tradiciju i običaje za Veliki tjedan koji nam se bliži kao i uskrsni blagdanski stol, sačinjena je skromna uskrsna blagdanska potrošnja za 2024., koja za bračni par dvoje umirovljenika iznosi 110 eura. Analizirajući cijene proizvoda koje se nalaze na blagdanskom stolu, u ožujku 2024. u odnosu na ožujak 2023., najviše su poskupjeli sljedeći proizvodi: šunka 48 posto, povrće oko 15 posto, pojedine vrste voća skuplje su i do 20 posto, zatim riba do 25 posto, pogača-sirnica 25 posto, kažu iz HSU.

Dodaju i kako će zbog ovog porasta cijena, bračni par umirovljenika od Cvjetnice do Uskrsa morati za blagdanski stol izdvojiti oko 14 posto više sredstava u odnosu na prošlu godinu. Napominju kako se cijene koje su korištene odnose na cijene prehrambenih artikala u supermarketima jer su cijene na tržnicama još veće. Uz to, ako ovaj bračni par na ručku ugosti djecu i unuke, troškovi se dodatno povećavaju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap