Nakon požara u domu za starije, Ministarstvo najavilo strože kriterije. To su najavili i kod prošlog požara

Josip Mihaljević
28. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najavilo je promjene glede kriterija u domovima za starije. U dom gdje je sinoć izbio požar poslali su inspekciju, a inspekcija je tamo već bila prije četiri mjeseca i nisu pronašli nepravilnosti.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Bez obzira na uzrok požara u Domu za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu, resorno ministarstvo planira izraditi strože propise o sigurnosti takvih ustanova, piše Index.hr.

“Neovisno o tomu što će očevid utvrditi, je li požar uzrokovala ljudska greška ili neki drugi faktor, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike će odmah započeti s revizijom zakonskih odredbi ili podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga kako bi oni bili stroži u dijelu koji se tiče sigurnosti objekata koji smještaju korisnike”, odgovorili su iz Ministarstva na upit Indexa.

Ministar Aladrović ranije je danas rekao kako je u sporni dom poslana inspekcija.

Obiteljski dom za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu bavi se profesionalnim pružanjem socijalnih usluga od 20. travnja 2019. godine, a inspekcija ih je već posjetila u svibnju ove godine. Međutim nisu utvrđene nepravilnosti.

Ministrica Bedeković obećala promjene nakon Andraševca

vesna bedeković
Sabor raspustili, a nisu donijeli novi Zakon o socijalnoj skrbi

Bivša ministrica Vesna Bedeković najavila je slične promjene još sredinom siječnja 2020. godine, nekoliko dana nakon što je u ilegalnom domu u Andraševcu požar odnio šest života.

Ministrica Bedeković tada je najavila novi Zakon o socijalnoj skrbi koji bi izjednačio kriterije za obiteljske domove i za sve ostale pružatelje usluga smještaja starijim osobama, a novi zakon bi uredio i poboljšao nadzor takvih ustanova, posebice svih onih koje starijima nude uslugu smještaja.

Ništa od toga nisu ispunili

Ministarstvo lani provelo 218 nadzora. Županijski timovi u mjesec dana čak 900!

Od najavljenih promjena nije se dogodilo još uvijek ništa. Nakon Andraševca, inspekcija socijalne skrbi krenula je u pojačani nadzor ali su vrlo brzo odustali od bilo kakvog nadzora zbog epidemije koronavirusa.

A onda je koronavirus počeo ulaziti u domove za starije pa su ponovno morali krenuti u inspekciju. U tim korona-mjerama su organizirali županijske timove koji su radili drugačiji oblik inspekcije s velikim naglaskom na mjere protiv koronavirusa.

Podsjetimo još da u Hrvatskoj postoji svega devet inspektora socijalne skrbi koji bi trebali nadzirati sve domove za starije, ali i druge ustanove iz socijalne skrbi. Kako su nam u intervjuu s glavnom inspektoricom Suzanom Diklić potvrdili, s ovakvim kapacitetima mogu obaviti nadzor svih domova za starije svakih pet do šest godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap