Najveći rast mirovina u Njemačkoj u zadnjih 40 godina, povećat će i mirovinske doprinose

Josip Mihaljević
4. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici u Njemačkoj iduće godine mogu očekivati rast mirovina od 5,2 posto što je najveće povećanje u zadnjih 40 godina. No, stručnjaci upozoravaju da će se morati dizati mirovinski doprinosi, kao i da će mirovinski sustav u naredne četiri godine izazvati “financijski šok”.

euro

Foto: Unsplash

Umirovljenici u Njemačkoj iduće godine mogu očekivati značajan rast mirovina od 5,2 posto, procjenjuju njihove resorne institucije, a radi se o najvećem povećanju mirovina u zadnjih 40 godina, piše fenix-magazin.de.

Mirovine će nešto više rasti na istoku (5,9) posto i tada će u Njemačkoj praktički doći do izjednačavanja mirovina na istoku (koje će u prosjeku iznositi 1.059 eura) i na zapadu zemlje (koje će u prosjeku iznositi 1.052 eura). Njemačko mirovinsko osiguranje potvrdilo je projekciju rasta, ali su istaknuli kako će sa službenim brojkama izaći tek u ožujku iduće godine.

Novi Švabo: Doseljenik otkrio pravu istinu o njemačkoj mirovini. Evo kolika je i kako do nje!

“U 2022. godini bit će vidljivo da su mirovine već počele rasti. Izgledi su dobri i za 2023. godinu. U ovom trenutku mnogi istraživački pretpostavljaju da će gospodarstvo u Njemačkoj tada snažno rasti”, kazao je Alexander Gunkel iz Uprave Njemačkog mirovinskog osiguranja.

Osim povećanja mirovina, trebali bi rasti i doprinosi za mirovinsko osiguranje. Trenutačna stopa doprinosa od 18,6 posto trebala bi se zadržati do 2023., a već do 2025. bi trebala porasti na 19,7 posto. Ana Piel iz Uprave Njemačkog mirovinskog osiguranja, unatoč dobrim vijestima o rastu mirovina, ističe da će se mirovinski sustav nositi s izazovima koje donose demografske promjene.

“Unatoč tome, naravno, ne treba zanemariti da će, unatoč reformama posljednjih godina, dugoročno na svakih 100 radnika biti više umirovljenika. Stoga će se stopa doprinosa morati povećati”, kazala je Piel.

Stručnjaci s Instituta Max Planck za socijalno pravo su još oprezniji – kažu kako trenutačne politike moraju osigurati da s u budućnosti postavi smjer za stabilnost mirovinskog sustava. Upozoravaju da će već do 2025. godine mirovinski sustav izazvati financijski šok u Njemačkoj.

Najveći rast mirovina u Njemačkoj u zadnjih 40 godina, povećat će i mirovinske doprinose
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap