Najavljene i strože kontrole: U Zagrebu podijeljeno više od 250 kazni zbog pogrešnog odvajanja otpada

Ana Kanazir
3. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Zagrebačka Čistoća i Komunalno redarstvo su do sada izdali više od 250 novčanih kazni za nepravilno odlaganje otpada po novom modelu. Osim novčanih kazni, građani su dobili i upozorenja, a najavljene su nove, još strože kontrole i kazne za višestambene zgrade, otkrili su iz Gradske uprave.

Posebne ZG vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada stigle su u prodaju | Foto: Mirovina.hr

Novi model odvajanja otpada na snazi je od 1. listopada, a uključuje nove ZG vrećice u koje se stavlja miješani komunalni otpad, o čemu smo pisali ovdje. Iako su kazne najavljene još ranije, sada su i stvarno krenule kako bi građani počeli pravilno odvajati otpad. Kazne su izrečene u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna poznatim počiniteljima, pri čemu pojedinačne kazne iznose 500 kuna, odnosno 67,11 eura za kućanstva, odnosno 1.000 kuna ili 134,18 eura za pravne osobe.

plastične vrećice
Nema više besplatnih vrećica: Od 1. siječnja uvodi se promjena koja neće svima dobro sjesti

Iz Gradske uprave su zadovoljni rezultatima odvajanja

Kontrolu vrećica provode komunalni redari i radnici Čistoće koji otvaraju kontejnere, ali i sadržaj vrećica. Jedan od čestih prekršaja je neodvajanje otpada u ZG vrećice, odnosno bacanje otpada u normalne plastične vrećice. Iz Gradske uprave kažu kako novi model funkcionira dobro i kako su dobri rezultati zabilježeni u kućanstvima u cijelom gradu, čiji su spremnici puni ZG vrećicama. Jednako tako, primjetno se smanjila količina komunalnog otpada na odlagalištu Jakuševec, navodi HRT.

Podsjećamo, od 1. siječnja je na snagu stupila još jedna promjena, a to je da tanke plastične vrećice više neće biti besplatne. Do ove odluke je došlo zbog pretjeranog korištenja vrećica, koje nakon jedne upotrebe završe u smeću ili u prirodi, a onda su im potrebne godine da se razgrade. Što se tiče cijene, nju će odrediti sami trgovci, a više možete pročitati ovdje.

Uskoro veće kontrole u zgradama

S obzirom na to da su građani imali vremena da se prilagode novom načinu prikupljanja otpada, uskoro kreće pojačana provjera u višestambenim zgradama. Nabavu i izgradnju posebnih bokseva za kontejnere financiraju suvlasnici zgrada, a kazna za neovlašteno držanje spremnika na javnim površinama je 66,36 eura za kućanstva.

Preračunato je i koliko će sada biti potrebno izdvojiti za odvoz otpada. Kućanstva će tako za odvoz otpada plaćati 5,97 eura, dok pravne osobe i obrtnici moraju mjesečno izdvojiti 11,95 eura. Osim ZG vrećica, građani i dalje trebaju koristiti smeđe vrećice za biootpad i žute za plastiku. U slučaju da još niste dobili svoje besplatne vrećice na adresu, iz Zagrebačkog holdinga imaju poruku za vas koju možete vidjeti ovdje.

Inače, za ZG vrećice ćete po komadu morati izdvojiti ove iznose:

10 L – 2 kune/kom (0,26€)
20 L – 4 kune/kom (0,53€)
40 L – 8 kuna/kom (1,06€)

Vrećice se prodaju u pakiranju od 10 komada.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap