Nema više besplatnih vrećica: Od 1. siječnja uvodi se promjena koja neće svima dobro sjesti

Ana Kanazir
5. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Od sljedeće godine se najavljuje plaćanje tankih plastičnih vrećica koje služe za kupnju voća i povrća u trgovinama. Novim Pravilnikom o ambalaži uvodi se i povratna naknada za mlijeko u tetrapaku kao i za sva pića u bocama manjim od dva decilitra, ali i za pića u bocama do tri litre.

plastične vrećice

Plastične vrećice | foto: Pixabay, suvajit

Do ove odluke je došlo zbog pretjeranog korištenja vrećica, koje nakon jedne upotrebe završe u smeću ili u prirodi, a onda su im potrebne godine da se razgrade. Što se tiče cijene, nju će odrediti sami trgovci. Za povratnu naknadu mlijeka u tetrapaku će postojati određeno vrijeme prilagodbe za proizvođače.

Velike promjene

Dok su se na tržištu pojavile nove ZG vrećice, stare će lagano pasti u zaborav. Već je ove godine zabranjena upotreba plastičnih vrećica jer se ne mogu koristiti ponovno, a sada se najavljuje i naplaćivanje tankih vrećica, čije će cijene odrediti sami trgovci.

Što s bocama nakon uvođenja eura? Najsiromašniji će sitno zbrajati svoju povratnu naknadu

– Cijenu će odrediti sami trgovci, a smisao je smanjenje potrošnje i takvih vrlo laganih plastičnih vrećica. One sad imaju oznaku koristite ih štedljivo. Pokušalo se utjecati na navike potrošača. Međutim, sad će ta oznaka biti vidljiva da se vrećice naplaćuju da kupci znaju da vrećicu moraju platiti, rekla je Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za HRT.

Još jedna novost

Osim toga, novost je i povratna naknada, koja će se od siječnja navoditi u centima, a radit će se o sedam centi, o čemu smo pisali ovdje. Također, mlijeko u tetrapaku će postati povratna ambalaža.

Javno savjetovanje o ovom novom Pravilniku o ambalaži trajat će do 10. prosinca.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap