Plave ZG vrećice stigle u prodaju: Evo gdje i po kojim cijenama ih možete kupiti

Milan Dalmacija
15. rujna 2022.
Novosti
A- A+

U prodaju su stigle specijalne ZG vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada. Mogu se pronaći na više od 500 prodajnih mjesta u Zagrebu, a o njihovoj potrošnji će ovisiti mjesečni varijabilni dio računa za odvoz otpada.

Službene vrećice za smeće | Screenshot/facebook

Petnaest dana uoči početka provođenja novog sustava naplate odvoza otpada u Zagrebu u više od 500 trgovina, trgovačkih centara, kioska, poslovnica Zagrebačkog holdinga i drugih mjesta stigle su specijalne plave ZG vrećice.

One će služiti za miješani komunalni otpad, a dostupne su tri veličine, od 10, 20 i 40 litara. Ovisno o veličini se mijenja i njihova cijena. Najmanje vrećice koštaju dvije kune po komadu, a najveće osam kuna. No, one se prodaju u paketima od 10 komada koji koštaju 20, 40 i 80 kuna.

Posebne ZG vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada stigle su u prodaju | Foto: Mirovina.hr

Potrošnja tih vrećica definirat će varijabilni dio računa za odvoz otpada. Fiksni dio će od 1. listopada iznositi 45 kuna za kućanstva i 90 kuna za pravne osobe. Dio građana će pod određenim uvjetima moći dobiti i besplatne ZG vrećice.

Vrećice za plastiku i biootpad će se dijeliti besplatno kao i dosad. No, planira se ukidanje vrećica za plastiku onima koji su već dobili žute spremnike. Papir, staklo i druge vrste otpada prikupljat će se kao i dosad.

Za one koji se ne budu pridržavali propisa o odvajanju otpada predviđene su kazne od 500 kuna po kućanstvo, dok je za one koji još imaju nedoumica što ide u koji spremnik Čistoća priredila vodič, a Grad Zagreb prezentacije koje počinju danas i trajat će do 31. listopada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap