Umirovljenici “bježe” iz umirovljeničkih domova u dućane, prijete im sankcije

Josip Mihaljević
13. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo socijalne politike je temeljem savjeta nadležnih tijela prije 13 dana zabranilo posjetu svim Domovima za starije. Zanimalo nas je kako se domovi nose sa situacijom, odnosno kako je korisnicima koji su “zatočeni” unutra, no do odgovora nije bilo baš lako doći. Zato nam je ravnateljica varaždinskog Doma za starije i nemoćne objasnila da je situacija poprilično izazovna. Umirovljenici odlaze u dućane i ljekarne, a zbog toga bi svi korisnici zbog zaštite mogli pod ključ.

Ilustracija Foto: Pixabay

Hrvatska ima oko 20 tisuća ljudi u domovima za starije, a korisnici već 13 dana ne smiju imati posjetitelje. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je početkom ožujka temeljem preporuka nadležnih tijela svim ustanovama tog tipa uputilo Naputak Ministarstva zdravstva te Preporuku postupanja prema specifičnim mjerama zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19).

Ukratko, korisnici domova za starije su u jeku ove epidemije odsječeni od svijeta još jače nego inače.

Zanimalo nas je kako im je i kako se sami Domovi za starije i nemoćne nose s izazovima, no do odgovora nije baš lako doći. Okrenuli smo brojeve nekolicine domova iz mjesta gdje su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom, a detaljan odgovor smo dobili iz samo jednog doma.

U Zagrebu ravnatelji ne smiju davati izjave za medije

Ministarstvo domovima za starije zabranilo posjete zbog koronavirusa!

Nekolicina zagrebačkih domova za starije koje smo nazvali nije bila raspoložena za razgovor. Zvali smo ih prije desetak dana, ali i danas, kada su nam ponudili isti odgovor – “obratite se Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom”. Na naš upit da samo želimo provjeriti “banalne” stvari poput toga održavaju li unutar samih domova redovite aktivnosti, jesu li možda organizirali video pozive da se korisnici mogu čuti s obiteljima, ponovno su nas uputili da se obratimo Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Tek od jedne ravnateljice smo uspjeli doći do toga da je ravnateljima zabranjeno davati bilo kakve izjave za medije i da je to jednostavno naputak spomenutog Gradskog ureda.

Pokušali smo kontaktirati i Gradski ured za socijalnu zaštitu, no tamo se nitko nije javljao na telefone. Poslali smo im i upit, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Zabrana posjeta, a dom u Varaždinu ima preko sto radnika koji rade na energetskoj obnovi!

josip šimag
Kupio od Županije zgradu u pola cijene za dom za starije, a sada ga ne želi otvoriti

Nazvali smo i još nekoliko većih domova u gradovima u kojima je potvrđen barem jedan slučaj koronavirusa, recimo u Puli, no tamo nam se također nitko nije javljao na telefon.

Zato je izuzetno susretljiva bila ravnateljica Doma za starije i nemoćne Varaždin Vesna Vidović Oreški  koja nas je upoznala s pomalo ludom situacijom u kojoj se nalaze. Naime, iako je izdana zabrana posjeta, u i oko doma trenutačno obitava oko 180 radnika koji rade na energetskoj obnovi, a ona se ne može prekinuti do daljnjega.

“Naime, na prostoru Doma koji je zapravo cijelo gradilište, trenutno boravi oko 180 radnika koji su na neki način u stalnom doticaju s korisnicima Doma makar i u prolazu. Stoga s voditeljem radilišta stalno radimo na zajedničkoj prevenciji i provođenju uputa Stožera civilne zaštite Varaždinske županije”, ljubazno nam je odgovorila Vidović-Oreški.

“Veliko negodovanje posjetitelja”

dom za starije park
Ako vas je zanimalo što možete dobiti u domu za 6.500 kuna, evo odgovora

Vidović-Oreški nam je kazala kako su još 27. veljače zabranili posjete do daljnjeg, na svim oglasnim pločama izvjesili čitke obavijesti vezane za simptome, način širenja i preventivne mjere protiv koronavirusa.

Svi radnici su opremljeni zaštitnim rukavicama i maskama, a na edukaciji s korisnicima o prevenciji infekcija rade još od zime i to će kontinuirano činiti i dalje.

Sredinom 2019. su protiv gripe pocijepili 95% korisnika, osim onih koji su to odbili.

“U navedenim okolnostima, bilo nam je teško u potpunosti kontrolirati sve postojeće ulaze i izlaze, osim dvije recepcije. Naišli smo na veliko negodovanje posjetitelja, te smo se prilagođavali i dopuštali kratke posjete u iznimnim slučajevima uz kratke kontakte s korisnicima stambenog dijela i donošenje stvari za korisnike stacionara, odnosno Odjela gerijatrijsko zdravstvene njege”, kazala nam je ravnateljica.

Također, od 27. veljače u Domu su do daljnjeg odustali od održavanja redovnih prigodnih programa, priredbi i obilježavanje pojedinih datuma.

Od danas kreću najstrože mjere

Što napraviti ako mislite da imate koronavirus? Nikako ne ići u hitnu!

Od danas, 13. ožujka, u Domu su zabranjene posjete bez iznimke. Samo će rodbini omogućiti da na recepcije ostave stvari za korisnike koje će im biti proslijeđene od službenog osoblja uz najveći oprez.

“Oni koji se neće pridržavati naputaka, ili ih nećemo moći zaustaviti, prijavit ćemo Stožeru civilne zaštite. Sve to je danas čitkim i velikim slovima napisano na svim oglasnim pločama i svim ulazima u Doma, dok će recepcija u kontaktu kod dolaska na ulaz još dodatno svakoga upozoravati”, tvrdi Vidović-Oreški.

Svim korisnicima se uobičajeno preporučuje da redovito izlaze na zrak, a poneki to koriste kako bi otišli do obližnje apoteke ili dućana. Ravnateljica upozorava da im te stvari mogu donijeti njihova djeca ili osoblje Doma, a ako se ne budu pridržavali razmišljaju i potpuno zabraniti korisnicima Doma izlazak van iz zgrade.

“Donijeli smo odluku o nabavci trajnih perivih maski, obzirom da imamo još malo jednokratnih, i stalnom nošenju maski radnika koji rade na Odjelu gerijatrijsko zdravstvene njege, kako bi zaštitili korisnike.

Naravno da nitko ne voli zabrane, pa i ova situacije djeluje malo deprimirajuće na neke korisnike što nastojimo rješavati individualnim radom s njima”, zaključila je ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap