Preminula jedna korisnica Doma za starije u Splitu: “Nema smisla evakuirati dom”

Josip Mihaljević
10. travnja 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj je potvrđen prodor koronavirusa u Domove za starije, a najgora situacija je u Splitu. Na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite javljaju kako je jedna zaražena korisnica iz Doma za starije preminula u KBC Split.

karin željka

Foto: Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin | Youtube screenshot

U 12 sati započela je konferencija za medije splitsko-dalmatinskog Stožera civilne zaštite. Za sada je poznato da je u splitskom Domu za starije zaraženo 50 ljudi, osam djelatnika i 42 korisnika, s tim da rezultati svih testova još nisu dovršeni. Ukupno je u toj županiji 296 zaraženih koronavirusom.

Ravnatelj KBC split dr. Julije Meštrović potvrdio je kako je jedna korisnica iz splitskog Doma preminula:

“Nažalost jutros je u KBC Split preminula jedna sugrađanka. Imala je 93 godine. Bolovala je od nekoliko kroničnih teških bolesti, što je uključivalo i tešku bolest srca. Gospođa je iz Doma”, kazao je Meštrović.

Što se tiče ostalih korisnika, većina i dalje ima blage simptome, a nekolicina njih umjerene. Jedna osoba je u teškom stanju, a Meštrović je kazao kako treba imati na umu da su to osobe visoke životne dobi s kroničnim bolestima.

Dr. Karin: Nema smisla evakuirati dom

Dr. Željka Karin kazala je kako su bili i na drugim lokacijama Doma za starije Split, te da je tamo situacija u redu. Kazala je i kako su tri brisa kod osoba koje su sinoć imale temperaturu u Domu za starije u Vukovarskoj ulici gdje je došlo do velike zaraze negativna.

“Vidimo da je došlo do kretanja pojedinih dijelova između katova. Nema smisla evakuirati dom, dio je u samoizolaciji, dio će se testirati. Prati se stanje. Ne možemo jednostavno sve testirati jer mogu biti lažno negativni. Nema potrebe niti evakuirati dom, a djelatnici su dobili uputu kako provoditi njegu”, kazala je.

Župan Blaženko Boban otkrio je da je ravnatelj splitskog Doma u samoizolaciji, ali na radnom mjestu:

“Postavlja se pitanje s obzirom na ovaj događaj u Domu, kako se sad odvija funkcioniranje rada u domu. Jedan dio djelatnika čiji je bris bio negativan je u funkciji. Jutros smo održali sastanak i tijekom dana bit će popuna iz kapaciteta Doma zdravlja. Liječnica koja je dosad bila u domu je u samoizolaciji pa će sad dobiti novu”, kazao je Boban.

Dodao je i kako je ravnatelj doma Ivan Škaričić u samoizolaciji, ali na radnom mjestu. Nije htio govoriti o mogućim sankcijama:

“Kada dobijem inspekcijski nalaz onda ću postupiti prema kome se treba postupiti. Vjerujte mi”, zaključio je.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap