Ministar Marić poručio umirovljenicima: “Mirovine nisu upitne. Točka”

Jasmina Grgurić Zanze
25. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je sinoć u RTL Direktu, pri čemu je komentirao gospodarske mjere pomoći poslodavcima kroz odgodu, ali ne i potpuno oslobađanje plaćanja davanja. Neplaćanje poreza i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje otvara i pitanje redovne isplate mirovina.

Zdravko Marić (Snimak zaslona/RTL Direkt)

O mjerama odgode plaćanja poreza, ali i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, uz ostale mjere poput brzih kredita te isplate iznosa u visini minimalnih plaća za radnike poslodavcima s poteškoćama u poslovanju, govorio je sinoć u RTL Direktu ministar Zdravo Marić. Pritom je na red došlo pitanje koliko je zbog krize i slabijeg punjenja proračuna upitna isplata mirovina.

“Rashodovna strana proračuna izvršavat će samo ono što je u ovom trenutku nužno, naravno da je zdravstvo sada prioritet svih prioriteta, ali kao što smo rekli i poruke prema umirovljenicima i socijalnoj skrbi, njihov dio neće biti izostavljen nikako.

Mirovine nisu upitne. Točka. Ako prema ikomu moramo biti u potpunosti nedvosmileni, onda je to prema umirovljenicima” – odgovorio je ministar Marić na pitanje do kada mirovine neće biti upitne i hoće li moći biti isplaćivane u narednih godinu dana.

Odgoda neplaćanja poreza i doprinosa daje se na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja na još tri, što će se u proračunu i te kako osjetiti, iako država ima i desetke milijardi kuna u rezervi. Slovenci su krizu odlučili rješavati i tako da su plaće državnim službenicima odlučili smanjiti za 30 posto. Je li to opcija i kod nas?

Pojavile se lažne vijesti da mirovine neće biti isplaćene. HZMO: "Odlučno demantiramo tu informaciju"

“Sve je opcija. Nemojmo zaboraviti da smo među prvima krenuli s fazom implementacije mjera. Čim smo osjetili  da se sve ovo valja iza brda, već krećemo s mjerama. Rashodovna strana proračuna će pokrivati sada samo ono što je bitno” – rekao je ministar Zdravko Marić.

O Vladinim mjerama ovisi oko 70 posto zaposlenih u Hrvatskoj, a već 14.000 poslodavaca zatražilo je isplatu minimalca. Trenutno je oko 3.000 ljudi više na Zavodu za zapošljavanje, jer su uslijed pandemije dobili otkaz.

Ministar je dodao da bi nam ova kriza trebala otvoriti oči u smislu jačanja domaće proizvodnje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap